Szemétsziget a Drinán

Sentinel–2 műholdfelvételeken a folyón felgyülemlett hulladék

Folyamatosan növekedő szemétsziget alakult ki a Drinán a bosznia-hercegovinai Višegrad közelében. A jelenség jól láthatóan nyomon követhető az Európai Űrügynökség Sentinel–2 műholdjai által készített felvételek segítségével.

Hetek óta gondot okoz a bosznia-hercegovinai Višegrad közelében kialakult szemétsziget a Drinán. Az összegyűlt hulladék a helyi vízerőmű működését is veszélyezteti. A felgyülemlett szemét eltakarításán ugyan dolgoznak a természetvédelmi szakemberek, de a folyamatos utánpótlás miatt a sziget kiterjedése az elmúlt napokban is tovább növekedett. Az alábbi animáción az Európai Űrügynökség Sentinel–2 műholdjai által készített felvételeket láthatunk valósszínes megjelenítésben, a 2021. január 19. és február 25. közti időszakból.

terkep

Hazánkban a Miniszterelnökség szakmai háttérintézményeként működő Lechner Tudásközpont foglalkozik a távérzékelési eljárásokkal gyűjtött földmegfigyelési adatok, többek között űrfelvételek közigazgatás-fejlesztési és -támogatási célú feldolgozásával, kiértékelésével – együttműködve az Európai Űrügynökséghez kapcsolódó hazai feladatokat koordináló Külgazdasági és Külügyminisztériummal.

A Lechner Tudásközpont Távérzékelési Főosztálya az általa készített illusztrációkhoz az űrfelvételek megjelenítését és feldolgozását a Google Earth Engine (GEE) segítségével végezte. Gorelick et al., 2017.

Birinyi Edina távérzékelési szakértő