Új filmekkel bővült a Lechner digitális filmarchívuma

Lakóházak, panel, szecesszió a Youtubeon

Közel hatvan új felvétellel gyarapodott a Lechner Tudásközpont digitalizált filmarchívuma. Az 1950 és 1990 között készült filmek nem csupán a szakmai közönségnek szólnak, a budapesti szecessziós építészetet, Baranya megye építészeti emlékeit vagy a magyar iskolaépítészetet bemutató felvételek bárki számára izgalmasak lehetnek.

Az Áruházak szervezése, a Korszerű növényházak és A szecesszió építészete Budapesten című filmek mellett további 54 felvétellel gyarapodott a Lechner Tudásközpont filmarchívumának digitális állománya, így összesen közel 300 felvétel között böngészhetnek az érdeklődők a Lechner Youtube-csatornáján.

A filmtár építészettörténetileg talán legérdekesebb filmjei főként a ’60-as évekbeli állami város-, lakótelep- és ipari építkezéseket mutatják be. A házgyári lakásépítkezések korai szakaszának egy kiváló kordokumentuma az angol nyelvű narrációval fennmaradt Paneles lakásépítés, melyben a hazai tervezésű és fejlesztésű BVM Dunaújvárosi Házgyár által készített négy lakószintes, nagypaneles épület gyártását és szerelését mutatják be. A film elején külön érdekesség a rövid várostörténet, és egy ilyen új „modern” otthon bemutatása, melyben megjelenik a korszak nagy újítása, a Kovács Zsuzsa-féle típuskonyhabútorral szerelt konyha- és fürdőszoba-térelem. A lakás berendezése dizájntörténeti szempontból is külön figyelmet érdemel.

A frissen feltöltött filmek egy része nem technológiai vagy építéstudományi szempontból, hanem elsősorban építészeti és esztétikai tényezők mentén készült. A Mint minden művészet című film például az év lakóházait mutatja be az 1980-as évekből. Jól megismerhető a filmekből az előzmény és a közeg, amelyből kinőtt a ’80-as évek magyarországi építészete. „A magyar építészet a panelkorszak romjain keresi a helyét” – hirdeti a Felszabadult építészet című film. Majd büszkén ismerteti az útkeresés építészeti eredményeit, amelyekben továbbra is meghatározó a panelblokkok használata, ugyanakkor uralkodóvá válik a formák és a színek terén a sokféleség - a képkockákon olyan építészek munkái sorakoznak, mint például Kőszeghy Attila, Ekler Dezső vagy Bodonyi Csaba.

A szecesszió építészete Budapesten című film a századfordulós főváros modern városszerkezetének kiépítését és annak körülményeit mutatja be, többek között a Zeneakadémia, a Földtani Intézet, az Áldás Utcai Általános Iskola vagy a fasori református templom épületén keresztül.

A pécsváradi bencés apátság, a nagyharsányi templom, a szigetvári vár és a népi építészeti emlékek közé a Baranya kincsei című videó kalauzolja az érdeklődőket. A Balatoni szemle felvételei pedig az 1970-es évekre romló vízminőségű és egyre növekvő üdülőforgalmat bonyolító Balaton megóvására alkalmazott jó példákat és megvalósult terveket ismertetik. 

A filmek az Építésügyi Tájékoztatási Központ stúdiójában készültek 1950 és 1990 között, elsősorban oktatási segédanyagként szolgáltak a szakipari képzésben résztvevők számára. A csaknem 700 tekercset számláló, építés- és technológiatörténeti gyűjtemény most digitalizált felvételei között a szakmai érdeklődők és a kordokumentumokat kedvelők egyaránt találnak izgalmas felvételeket.

Borítókép forrása: FTV / Lechner Fotótár

Jancsó Ágnes