A Lechner Tudásközpont, mint a hazai építészeti központok egyike, hozzájárul az építészet népszerűsítéséhez nyilvánosan látogatható tervtára és szakkönyvtára mellett kiállításaival, építészeti beszélgetéseivel, kiállításaival, a különböző online és nyomtatott felületeken megjelenő szakcikkeivel, hírlevelével, a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren közzétett építészeti tartalmakkal, valamint az olyan programokon való részvételével, mint a Múzeumok Majálisa, a Kutatók Éjszakája, a Kulturális Örökség Napjai, a Budapest100.

Kiállítótér

Lakótelep-építési és társadalmi kísérletek a ’60–70-es években
„Lakni tudni kell!”

A hatvanas évek legégetőbb építészeti kérdése Budapesten a lakásínség volt, amelyre a korabeli építészek és várostervezők Budafokon, egy átfogó építészeti és életmódkísérletben keresték a választ.

Hogyan silányodott ez a társadalmi fókuszú, szinte futurisztikus és jobbító szándékú megközelítés egy mennyiségi szempontokat előtérbe helyező, tömeges lakásépítési hullámmá?

Hogyan lehet, hogy tehetséges és elszánt építészek nagyratörő és alapos tervei nyomán olyan lakónegyedek születtek (Budafokon, Kelenföldön és Újpalotán), melyek nem minden esetben elégítik ki az egyéni élet összes árnyalatát?

A kiállításon megismerhetők a Dokumentációs Központ Terv-, Fotó- és Filmtárának dokumentumai, melyek segítik megérteni a korszak tömeges lakásépítését és megválaszolni a kérdéseket. Ehhez járulnak hozzá a kor meghatározó építészeinek, várostervezőinek, szociológusainak, politikusainak és a lakótelepek lakóinak elbeszélései, melyek szintén a tárlat részét képezik.

  • A kiállítás kurátorai: Hutter Katalin Cecília, Rakovszky Zsófia, Végh Árpád.
  • A kiállítás arculati terve: Báron András, Fülöp Kata, Kirkovits Andrea, Korcsmáros László.
  • A kiállítás meghosszabbítva, 2020. augusztus végéig hétfőtől csütörtökig 9-től 17 óráig látogatható, eseti kurátori tárlatvezetés a tervtar@lechnerkozpont.hu címen kérhető.
  • Helyszín: Lechner Tudásközpont, 1111 Bp., Budafoki út 59. E/3.

 

Kiadványok

Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel

Az építészeti bűnmegelőzés alapgondolata, hogy az épített környezet tervezése során tapasztalati tudással és kreativitással jelentősen csökkenteni lehet a bűnalkalmakat. Ez az újszerű megközelítés az életteli terekre, átláthatóságra, minőségi építészetre alapulva alakítja életterünket, nem csak épített környezetünk színvonalát emeli, hanem biztonságos, magas életminőséget is teremt. A Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel című kiadvány gyakorlatban alkalmazható módszerekkel ismerteti meg olvasóját magyarországi példákon keresztül, gazdag fotóanyaggal, különböző területeken (lakóövezetek, közterületek, ipari területek) hasznosítható ajánlásokat bemutatva. Kara László Pro Arhitectura díjas építész könyvének pdf verziója innen tölthető le:

Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel