2018-BAN IS LEHET PÁLYÁZNI A LECHNER KÜLÖNDÍJÁRA

A Lechner Tudásközpont harmadik éve ad át különdíjat az Építészfórum által szervezett Média Építészeti Díja gálán. A Lechner különdíjra 1945 utáni épületek és építmények felújításával, rehabilitációjával vagy annak tervével lehet pályázni 2018. október 1-ig.

A Lechner Tudásközpont elkötelezett Magyarország építészeti örökségének, különösképpen az ország II. világháború után megépült, későmodern épületeinek a megőrzése iránt. A statikailag sokszor kifogástalan állapotban lévő házak homlokzata, gépészete, belsőépítészete az életciklusukból fakadóan felújításra szorul. Fontos megmutatni, hogy a későmodern kor épületei a megváltozott felhasználói igényeknek hogyan tudnak kiválóan megfelelni egy rekonstrukció után - hiszen jó építészeti minőséget csak az épületek és az őket eredetileg tervező jeles mesterek alkotófolyamatainak megismerése és megértése révén lehet elérni.

A Lechner Tudásközpont Építésügyi Dokumentációs Központja, a VÁTI-s hagyományokból eredően, egy több millió tervlapot tartalmazó tervtárat, jó tízezres darabszámú építési fotó- és filmarchívumot, valamint az országban páratlan, máshol nem fellelhető műveket is tartalmazó urbanisztikai szakkönyvtárat működtet. A közel 7 000 m2-en elhelyezett 24 500 iratfolyóméternyi tervgyűjtemény nagy része archív állomány, mely a rendszerváltás előtt működő építészeti tervezővállalatok tervdokumentációit tartalmazza. A gyűjtemény az utóbbi időben számos jelentős építész hagyatékával is kiegészült.

Nevezés

Nevezni az editors@epiteszforum.hu címre küldött anyagokkal lehet 2018. október 1-ig, ezzel az épület vagy terv automatikusan elindul a Lechner különdíjért. A pályázat további feltétele, hogy az alkotást jegyző tervező a Tervezői nyilatkozat kitöltésével és az aláírt szkennelt változat kommunikacio@lechnerkozpont.hu címre történő visszaküldésével igazolja, hogy betartotta a szerzői joggal kapcsolatos jogszabályi és kamarai előírásokat. A tervezői nyilatkozat itt tölthető le.

Keszthelyi vasútállomás és környezete rekonstrukciója - építész: Flachner Szilvia - fotó: Flachner Szilvia
Tavalyi díjazott: Flachner Szilvia (MÁV Zrt. Műszaki Tervezési Főosztály) - A keszthelyi vasútállomás épületének felújítása
A Flachner Szilvia és csapata a tervezés során megtisztították a keszthelyi vasútállomás épületegyüttesét az elmúlt évtizedek alatt „rárakódott”, másodlagos épületrétegektől. Nagyvonalú térszervezésű, a kortárs funkcionális elvárásoknak megfelelő új felvételi épületet hoztak létre, mely megtartja, átmenti elődje építészeti értékeit, a hely részletekben meglapuló szellemét. Az eredeti, 1903-as állapottal kapcsolatban megállapították, hogy annak térrendszere már nyomokban sem lelhető fel az épületben, így a későmodern korszakhoz nyúltak vissza a tervezéskor. Az eredeti, fehér terméskőburkolat finom, érdekes egységet képez a kortárs, nyers, szerelt szürke műkőburkolatokkal az épület homlokzatain. Az egész épületegyüttes eszköztárában visszafogott, elegáns, minőségi érzetet kelt, eközben a mai épületenergetikai, épületgépészeti elvárásoknak is megfelel. Az új buszpályaudvarral és a megújított térrel együtt a keszthelyi vasútállomás felvételi épülete immár méltó a város regionális központi szerepéhez és a XXI. századhoz.