A Balatoni építészet aranykora

Fotókiállítás a Lechnerben

Május 24-én nyitott meg a Balaton 1960-70-es évek építészetét bemutató Strandszezon kiállítás a Lechner Tudásközpontban. Közel száz kiállított fotó és retro filmvetítés várta az érdeklődőket, a tópart aranykorának hangulatát a badacsonyi Tátikáról, a balatonfüredi Magyar Tenger Campingről készült felvételek mellett életképek és légi fotók idézték fel.

A Strandszezon – Válogatás a Lechner Tudásközpont balatoni fotóiból című kiállítás az 1960-1970-es évek balatoni építészetét mutatja be az egykori tervezővállalatok, a VÁTI és az UVATERV Lechnerben őrzött fényképeinek segítségével. A tárlaton motelek, kempingek, cukrászdák, büfék, csemegeboltok és strandok világába is bepillanthattak a Balaton szerelmesei. A közel száz, többek között a siófoki Lidó Hotelt, a badacsonyi Tátikát és Poharazót, a balatonfüredi Magyar Tenger Campinget, a tihanyi hajóállomást és régi postaépületet ábrázoló fotó mellett tóparti légi felvételek, életképek és korabeli útikönyvekből idézett tanácsok elevenítik fel a Balaton aranykorának hangulatát.

A magyar tenger az 1950-es évek második felétől előtérbe került: a fejlesztések alapjául az ötvenes-hatvanas évek fordulóján készült Balatoni Regionális Terv szolgált. A terv elkészítése nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítmény volt, 1965-ben elnyerte az UIA Sir Patrick Abercombie-díját. A javarészt kereskedelmi- és vendéglátóipari funkciót betöltő létesítmények a megnövekedett üdülőforgalom, immár a tömegek számára elérhetővé vált balatoni nyaralás igényeinek kiszolgálására épültek, de egyúttal teret adtak a formai és szerkezeti kísérletezésnek is. Az államszocializmus korát felidéző tárlaton az akkori építészgeneráció minőségi, újító és kreatív épületei bukkannak fel településenként: Tihany, Siófok, Balatonalmádi, Badacsony és Balatonföldvár a tóparti körút állomásai.,

A Lechner Tudásközpont Strandszezon – Válogatás a Lechner Tudásközpont balatoni fotóiból című kiállítását Wettstein Domonkos építész, kutató (BME) nyitotta meg, köszöntőt mondott Kolossa József DLA, a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Területrendezési és Településügyi főosztályának vezetője és Kis Yvette, a Dokumentációs Központ igazgatója. A beszédeket követte a Lechner Tudásközpont építésügyi filmarchívumának balatoni épületeket bemutató filmjeiből a korabeli kertmozik hangulatát megidéző rövid vetítés.

A tárlaton bemutatott felvételek a Lechner Fotótár oldalán is elérhetőek lesznek.

A kiállítás 2018. május 24-től szeptember 28-ig, hétfőtől csütörtökig 9-17 óráig tekinthető meg.

Fotó: Hámory Zsófia / Lechner Tudásközpont

Jancsó Ágnes