Napjainkban a Föld körül keringő többszáz földmegfigyelő műholdnak köszönhetően űrfelvételek ezrei készülnek a földfelszínről naponta, az archivált felvételek száma több millióra rúg. Ezek jelentős része szabadon felhasználható, így a globális problémák kutatása mellett igen népszerűek országos szintű operatív felhasználásban különböző szakterületek által, vagy kisebb területeket érintő kutatásokban is. Az űrtávérzékelt felvételek és az azokból kinyerhető adatok szolgáltatása lassan “közüzemmé válik”, de a felvételek elemzése és azokból megbízható adatok kinyerése még mindig komoly szakértelmet igényel. Az űrszenzorok azon túl, hogy igen nagy területeket beláthatnak egyszerre, rendelkeznek azzal a fontos tulajdonsággal, hogy az emberi szem számára láthatatlan, például infravörös és mikrohullámú hullámhossz-tartományokban is dolgoznak. E felvételek és az adatok segítségével vizsgálható pl. az urbanizáció hatása, az erdősültség alakulása, de a környezetvédelem (olajszennyezések nyomon követése, illegális tevékenységek helyszíneinek megtalálása) és a természetvédelem (élőhelyek állapotának és változásának térképezése) is jelentős felhasználási terület. A mezőgazdaság számára térképezhetők a termesztett növények, becsülhetők a kártevők által okozott kártételek, a belvíz, az aszály, vagy a helytelen vízgazdálkodás következményei. Kulcsszerepük van katasztrófahelyzetekre (pl. erdőtüzek) történő gyors reagálás segítésében, az élelmiszerbiztonság és a vízkészlet-gazdálkodás támogatásában is.

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) a Kopernikusz program keretében közösen hozták létre és üzemeltetik a világ jelenleg legfejlettebb földmegfigyelési rendszerét, amely folyamatosan továbbfejlődik és új műholdakkal, képességekkel bővül. Űrszegmensét a Sentinel műhold-konstellációk alkotják, amelyek felvételei szabadon és díjmentesen hozzáférhetők, és kitűnő alapot biztosítanak a szerteágazó földmegfigyelési alkalmazásoknak.

A Lechner Tudásközpont egyik elődintézménye, a FÖMI (Földmérési és Távérzékelési Intézet) révén több évtizedes kutatás-fejlesztési és operatív tapasztalatokkal rendelkezik az űrfelvételek feldolgozása, elemzése és felhasználása terén, amelyeket jelenleg is számos K+F és operatív feladatban alkalmazunk. A Közigazgatás-Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) keretében futó Földmegfigyelési Információs Rendszer (FIR) projektben a Lechnernél kerül sor a Földmegfigyelési Operatív Központ (FOK) kialakítására, amely kulcsszerepet tölt majd be a hazai földmegfigyelésben.

A Tisza-tó 2018 májusában, Sentinel 2-B űrfelvételen, felül valós színes, alul hamis színes, infravörös sávokat is tartalmazó megjelenítésben. Bevett gyakorlat a felvétel közeli infravörös csatornájához vörös színt rendelni, így azonnal kitűnnek azok a területek amelyek fotoszintetikusan aktívak. Az intenzív a vörös/narancs szín nagyobb biomasszatömeget is jelez. A világoskék területeken jellemzően nincs vegetáció, a sötétkék területek vízfelszíneket jelölnek.

Forrás: Lechner Tudásközpont Távérzékelési Főosztály