A jó példa ragadós

Okos Város Példatár a Facebookon

Már a Facebookon is követhetőek a legújabb hazai és nemzetközi okos város fejlesztések. Az Okos Város Példatár összegyűjtött projektjei között nem csupán a technológiai újdonságokról lehet tájékozódni, hanem olyan mindenki számára elérhető fejlesztésekről és szolgáltatásról, mint a Miutcánk közösségépítő platformja vagy a közösségi eszközmegosztó szolgáltatás, a Peerby.

Elindult az okos város fejlesztések sokszínűségét bemutató Okos Város Példatár Facebook oldala. A nemzetközi szinten is egyedülálló gyűjtemény jó gyakorlatai között a technológiai megoldások mellett a társadalmi kezdeményezések fenntartható fejlesztését elősegítő projektek is nagy hangsúlyt kapnak.

A Miutcánk egy olyan közösségépítő platform, amivel könnyedén megismerhetik egymást az egymás szomszédságában élők és ezáltal felismerhetik a jó szomszédságban rejlő lehetőségeket. A TECHNIKA nyitott, közösségi faipari műhelyében pedig nem csupán eszközökhöz, szaktudáshoz és segítséghez is jutnak a barkácsolni vágyó városlakók. A holland közösségi eszközmegosztó Peerby alkalmazással rövidebb időtartamra szükséges eszközöket adhatnak kölcsön egymásnak a regisztrált felhasználók, nyomon követve a kölcsönadott tárgyak útját.

Az innováció nem csak technikai megoldásokat jelenthet, társadalmi igényeket is ki kell szolgálnia. A közel 500 hazai és nemzetközi projektet bemutató, angol nyelven is elérhető Okos Város Példatárban az életkörülmények, az emberek, a gazdaság, a kormányzás, a környezet és a közlekedés alrendszerek alapján is böngészhetünk a folyamatosan frissülő térképes adatbázisban.

Jancsó Ágnes