A veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek a lejáró földmérő igazolványok

Tájékoztató földmérő igazolványok érvényességéről

A 2020. március 11. és 2020. július 3. között, valamint a 2020. november 4-én vagy azt követően lejáró földmérő igazolványok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek.

A veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról szóló 500/2020. (XI. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik: „A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok – ideértve különösen a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességi idejét, illetve a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 89. § (1) bekezdése szerint meghosszabbított érvényességű okmányokat is – a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek. 

Tekintettel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) 89.§ (1) bekezdésében foglaltakra a 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejárt – korábban 2020. december 15-i meghosszabbított –, valamint a 2020. november 4-én vagy azt követően lejáró földmérő igazolványok érvényessége a Rendelet szerint veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig hosszabbodnak meg. Ezzel kapcsolatban az igazolványok tulajdonosainak külön intézkedésre nincs szüksége. 

Az ideiglenes földmérő igazolvány nem minősül biztonsági okmánynak, ezért nem tartozik a Rendelet hatálya alá, így érvényessége a kiállítást követő 60. nappal lejár. Az új ideiglenes földmérő igazolványt automatikusan, az eddigi gyakorlat szerint állítjuk ki. Új földmérő igazolvány továbbra is a megszokott rendben igényelhető. A hiánytalanul benyújtott kérelem az eddigi eljárási rend szerint elbírálásra kerül, és elfogadása esetén új, ideiglenes igazolványt állítunk ki.

Borítókép: Lechner Tudásközpont