Agilis módszertan és a HR

Lechneres gyakorlatok

Agilis módszertan és a HR kapcsolódás címmel rendezett klubfoglalkozást a Humán Szakemberek Országos Szövetsége 2019. július 24-én, a tudás- és tapasztalatmegosztást szolgáló eseménynek a Lechner Tudásközpont adott otthont. 

A Humán Szakemberek Országos Szövetsége a Lechner Tudásközpontban tartotta meg július 24-i budapesti rendezvényét, melyen nem csupán szakemberek, hanem a humánerőforrás iránt érdeklődők is bepillantást nyerhettek az agilis módszertan és a HR kapcsolatába. A Lechner Tudásközpontban 2017 óta az agilis módszertan részeként csapatban, scrumban dolgoznak a fejlesztő kollégák. A különböző tudással rendelkező szakemberek közös erőfeszítéseként így olyan szoftverek jöhetnek létre, melyek használata mind a megrendelő, mind a felhasználó igényeit jobban kiszolgálja – vezette fel az eseményt házigazdaként Kovács Tamás, a szövetség fővárosi klubjának vezetője.

Az agilis keretrendszert, a scrum főbb alapelveit (átláthatóság, vizsgálódás, adaptáció), képviselt értékeit (tisztelet, nyitottság, bátorság, elköteleződés, fókusz), valamint azt a módszertani csokrot, amelyekkel hatékonyabbá tették a fejlesztő csapat működését, Keresztúti Judit scrum master saját tapasztalatait keresztül mutatta be. A scrumra történő átállás egy agilis coach bevonásával indult és már fél év elegendő volt, hogy a sok kihívás mellett nyilvánvalóvá váljanak az eredmények. Ezek hatásait végső soron a felhasználók érzik, hiszen az ő igényeiknek megfelelően folyamatosan fejlődik az alkalmazás.

Nem csupán fejlesztői, hanem HR szempontból is érdemes vizsgálni a scrumot, a csapatra és munkavállalókra gyakorolt hatását: Az átállás óta a csapattagok közötti bizalom növekedett, felértékelődött a személyes kommunikáció, támogató légkör alakult ki, melyben kibontakozhatnak, fejlődhetnek és kreatívak lehetnek. Mindezek pedig magasabb szintre emelték a csapat feladat- és problémamegoldó képességét, mely alapja a folyamatos sikerélményeknek és elégedettségnek. A cég szempontjából legfontosabb előnye, hogy mindez nemcsak megtartóerőt képvisel, hanem hívogató a fiatalabb generációk számára, ami napjaink IT világában kiemelten kezelendő.

Hülber Attila, a Lechner elektronikus építési napló alkalmazásának termékfelelőse (product owner) szemléletes példákon keresztül foglalta össze az idei AgiCon, agilis módszertanokkal foglalkozó konferencia tapasztalatait, különös hangsúlyt adva a HR vonatkozású érdekességeknek. A scrummal kapcsolatos negatív és pozitív tapasztalatokkal indult az előadás, ahol nem csupán a Lechner elmúlt két évének agilis sztorijai kerülhettek elő, hanem más, a konferencián bemutatkozott nagyobb szervezetek beszámolóiból is elhangzottak vonatkozó részletek. A Lechner szakemberei szerint a scrum csapattagjainak számára az egyik legfontosabb motiváció a módszertan – és ez nem csupán a Z generációs fejlesztőkre igaz. Az agilis módszertan szerint elsősorban nem a fejlesztett termékek adják egy vállalat értékét, hanem az azt fejleszteni képes csapatok és emberek – a HR célja, hogy ez a gondolat a vállalati kultúra szerves részévé váljon.

Az előadások után az agilis szemléletre alapuló szervezetfejlesztésről, vállalati kultúra kialakításának lehetőségeiről alakult ki beszélgetés. A résztvevők egyetértettek abban, hogy bármely szervezetfejlesztés első lépése a közös vízió, értékek és célok meghatározása, ezután következik minden más. Emellett az is szóba került, hogy az agilis módszereknek is vannak olyan elemei, melyeket egy nem termékfejlesztéssel foglalkozó cég vagy részleg is átvehet – mivel az alapelvek mentén minden rugalmasan alakítható, mindenfajta kivételesnek tűnő élethelyzetre léteznek technikák, áthidaló módszerek. A lényeg az átláthatóság és a folyamatos fejlődésre való törekvés, az emberközpontúság. A beszélgetés azzal zárult, hogy valódi céges sikerek párbeszéddel, kölcsönös segítséggel és folyamatos visszacsatolások révén érhetőek el.

A kérdés ezek után az, hogy te milyen cégnél szeretnél dolgozni? Ha tudod a választ, akkor keresd meg a HR-t és mondd el nekik! 😊

Kovács Tamás