Digitalizációs forradalom az ingatlanpiacon

Rajtunk nem fog múlni

Okostelefonnal és hanggal irányítható otthon- és irodaház-funkciók, szenzorok, virtualizált épületek és egyéb új technológiák törnek be fénysebességgel az ingatlanpiacra. Feltörekvőben a property technology, röviden proptech, az ingatlanpiac digitális transzformációja. A rohamosan fejlődő területről már konferenciát is rendeztek május 30-án.

Az ingatlanpiaci digitalizációval kapcsolatban tartottak konferenciát Proptech Hungary címmel május 30-án, Budapesten. A konferenciát szervező techmagazin a HWSW.hu és az ingatlanokkal foglalkozó iroda.hu előremutató összefogással igyekezett a két alapvetően különböző szektort, az ingatlanok és a technológia piacát közelíteni egymáshoz.

A résztvevők, trendekkel lépést tartó tervezők, kivitelezők, property és facility menedzserek, startupperek, IT-vállalatok, ingatlanügynökségek és ingatlanfejlesztők képviselői a plenáris és szekcióülésekre bontott programon a fintech, az állami-önkormányzati, az ingatlan és technológiai szféra szervezeteinek vezetőitől hallhattak előadásokat.  

A Lechner Tudásközpont képviseletében Deák Márton ÁKÉK projektvezető arról beszélt, hogy az állami ingatlan-adatvagyon is kaput nyitott a digitalizáció előtt és a Tudásközpontban jelenleg is zajló fejlesztések éppen ezeket a kapuszárnyakat tárják szélesre.

- Továbbfejlesztés alatt állnak a már létező Országos Építésügyi Nyilvántartás rendszerei- mondta el Deák Márton. - Az építés- és földügyi digitalizációt is célzó KÖFOP programok keretében megújul többek között az elektronikus építési napló, az építéshatósági engedélyek ügyintézésében nélkülözhetetlen ÉTDR alkalmazás, vagy az elektronikus közmű-nyilvántartási rendszer, vagyis e-közmű is, amelyen belül hamarosan már három dimenzióban is szerezhetünk információkat az épített környezetről. A fejlesztőcsapat dolgozik az augmented reality funkción, amelynek segítségével egy mobiltelefon, vagy tablet kamerájával szétnézve a valós környezetbe virtuális elemeket vetíthetünk. Megújul a 20 éves TeIR, amellyel gazdasági és társadalmi adatok térbeli vizualizációjára már 3D-ben is lesz lehetőség. Készülnek a jövő építészeti és épületüzemeltetési irányvonalát mutató BIM irányelvek, és az Állami Középület Kataszter (ÁKÉK) nevű webalapú alkalmazás is, amely az állami kezelésben álló épületek property és facility-menedzsereinek is segítséget nyújt majd helyiség szintű nyilvántartási rendszerével.  Szintén a Lechner nagyszabású digitalizációs projektjéhez tartozik az elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer kidolgozása is. A cél a földügyi adatbázisok és eljárások racionalizálása, amely az ingatlan-nyilvántartáson kívül a termőföldvédelmet, földforgalmat és a földmérést is magába foglalja - fejtette ki a projektvezető.

Fotó: Kern Anita/Lechner Tudásközpont

Juhász Réka