Egy kis lökés a magyar adatiparnak

Az IT Business beszámolt a Lechner adathasznosítási törekvéseiről, Vass Enikő cikke

Vass Enikő (IT Business) írása

Közadat-újrahasznosítási pilot-projektet indított november elején az elektronikus építési naplót (e-naplót) is nyilvántartó Lechner Tudásközpont. A cél megmutatni a kormányzati döntéshozóknak, hogy az adathasznosítás valóban serkenti a gazdaságot, nem érdemes halasztani a projektet.

Nem véletlen a novemberi időzítés: a Tudásközpont munkatársai az Infotér Konferencián mutatják be a náluk is keletkező rengeteg közadat másodlagos hasznosítási lehetőségeit. Az sem véletlen, hogy a nonprofit társaság mozgolódik ezen a téren: a kormány nyári határozatában a tudásközpontot nevezte meg annak a szervezetnek, amely a közadatok másodlagos felhasználását elősegítő központi intézmény lenne (ebben a témában az IT Business 2016. október 4. számában, Bénult a magyar adatipar címmel írtunk – a szerk.). Feladata a következő: felkutatni és egy helyen elérhetővé tenni a közadatokat másodlagos felhasználás céljából.

Both András, a központ infokommunikációs igazgatója arról nem tudott tájékoztatást adni, hogy pontosan milyen projekttel indítanak, de van honnan válogatniuk. A Lechner Tudásközpont a GDP 20 százalékát adó, építőiparral kapcsolatos adatok gyűjtőhelye, ennek megfelelően például náluk fut össze az összes energetikai tanúsítvány, melyet az ingatlanok eladásakor kötelező elkészíteni. Az ingatlanok energetikai tanúsítványai most is lekérdezhetők az e-epites.hu oldalon – pontos cím esetén meg lehet nézni, hogy az adott ház rendelkezik-e tanúsítvánnyal, és ha igen, milyen besorolású. Az adatokat automatikusan átvehetnék az ingatlanközvetítő irodák vagy az ingatlan-apróhirdetéssel foglalkozó oldalak, így független forrásból győződhetne meg az érdeklődő a ház minősítéséről.

Egy másik lehetséges terület az új telek vásárlásához kapcsolódó információszolgáltatás lenne. A központba már most is nagyon sok hasonló kérés érkezik, többek között sokan kíváncsiak arra, hogy a kiszemelt területtel kapcsolatban honnan kérdezhetnének le adatokat, vagy milyen hatósághoz, hivatalhoz fordulhatnak a különböző ügyek intézése esetén. Telekvásárláskor fontos információ, hogy milyen speciális előírások, szabályok érvényesek az adott területre. Egy ezzel kapcsolatos webes szolgáltatásnál például elegendő lenne megadni a beépítendő terület címét vagy helyrajzi számát, és a központba beérkező adatok alapján máris meg tudják mondani az érdeklődőnek, hogy belterületről vagy külterületről van szó, és milyen ügyben melyik hatósághoz kell fordulni.

A november elejére tervezett pilot-projekt nem titkolt célja, hogy felhívja a kormányzati döntéshozók figyelmét a közadatok hasznosításának fontosságára. Az adatipar Fehér Könyve nagyon sok jó, előremutató elképzelést tartalmaz – most a jogszabályalkotókon a sor, hogy cselekedjenek ezen a területen. Adjunk hát egy kis lökést a magyar adatiparnak, hogy az végre beinduljon!

Forrás: www.itbusiness.hu

Vass Enikő