Elhunyt Callmeyer Ferenc kétszeres Ybl-díjas építész

CF a magyar modern építészet kiemelkedő képviselője volt

92 éves korában, 2020. október 3-án elhunyt Callmeyer Ferenc kétszeres Ybl Miklós-, Príma- és nívódíjas építész.

CF tanár úr 1928-ban született Miskolcon, kétszeres Ybl Miklós-, Príma- és nívódíjas, gyémántdiplomás építészmérnök, a BME Építészmérnöki karának címzetes egyetemi tanára, a rendszerváltás után újjáéledt Magyar Építész Kamara első elnöke, az MMA Építőművészeti Tagozatának levelező tagja.

A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomájával előbb a MEZŐTERV-ben helyezkedett el, majd 1955-től osztályvezetőként dolgozott az IPARTERV-ben. 1963 és ’65 között egyike volt annak a kevés fiatal magyar építésznek, akik Goldfinger Ernő segítségével Angliában szerezhettek gyakorlatot. CF a londoni Sheppard, Robson and Partners irodában dolgozott, majd hazatérése után a Tervezésfejlesztési és Típustervező Intézet (TTI) osztályvezető-helyettese lett. 1990-től a Callmeyer és Társa Építésziroda tulajdonosaként és igazgatójaként tevékenykedett. 1951 után a BME Építészmérnöki karán tanított, 1984-től címzetes egyetemi tanár volt az angol nyelvű képzésben, tagja a kari Habilitációs Bizottságnak, valamint a Kossuth és Széchenyi Bizottságnak is. 1952-től alapító tagja volt a Magyar Építőművészek Szövetségének.

Számos ismert műve közül kiemelkedik a püspökladányi víztorony, a Tátika Étterem és a Poharazó Badacsonyban, a Rege cukrászda és a művelődési központ Tihanyban, az uxbridge-i Brunel Műszaki Egyetem több tanulmányi és szolgáltató épülete, típusszerkezettel épült iskolák és oktatási központok egész sora, ipari és mezőgazdasági épületek, az Újpalotai Lakótelep (Tenke Tiborral és Mester Árpáddal), több lakóház, valamint a Budapesten az Amerikai Iskola korábbi épülete.

2017 decemberében Callmeyer Ferenc a Lechner Tudásközpont Fehér köpeny & rajzasztal pódiumbeszélgetés-sorozatának keretében Mészáros Ábel vendége volt, elbeszéléseiből egy kimagasló építészeti pálya és a személyesen átélt XX. századi magyar történelem metszetének mozaikjai rajzolódtak ki.

Callmeyer életművének számos értékes darabját a Lechner Tudásközpont Dokumentációs Központja őrzi.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont