Felhasználói nézőpont a térképészeti szolgáltatások fókuszában

Eurogeograpics online konferencia

A felhasználói nézőpont került középpontba az EuroGeographics „User Oriented Services” című online konferenciáján március 25-én, szerdán. Az európai térképészeti szolgálatok szervezetének webinárium formában megtartott nemzetközi eseményén a Lechner Tudásközpontot Iván Gyula kataszteri főtanácsadó képviselte az e-szolgáltatások adathozzáférésének, átláthatóságának és hatékonyságának javításáról szóló előadásával.

Az európai térképészeti szolgálatok szervezete, az Eurogeographics, száznál is több résztvevővel User Oriented Services címmel tartott nemzetközi online konferenciát 2021. március 25-én. 

Georeferálás a fentrol.hu oldalon (forrás: fentrol.hu / Lechner Tudásközpont)
Georeferálás a fentrol.hu oldalon (forrás: fentrol.hu / Lechner Tudásközpont)

Az eseményen Iván Gyula a Lechner Tudásközpont kataszteri főtanácsadója Hatékonyság, átláthatóság és az adatokhoz való hozzáférés javítása az e-szolgáltatások révén címmel tartott előadást. 

A Lechner Tudásközpont teljes portfólióját bemutató, nagy érdeklődésre számot tartó beszámoló a Tudásközpont tevékenységének ismertetésén túl kitért a felhasználók számára díjmentesen elérhető e-szolgáltatásokra, mint amilyen a fentrol.hu oldalon bárki számára elérhető és szabadon böngészhető több mint 185 000 archív képkockát tartalmazó térképes online légifelvétel adatbázis, vagy a felszínborítási adatokat nyújtó Corine Land Cover adatkészlet. A résztvevők részéről kiemelt figyelmet kapott a fentrol.hu blog játék keretében meghirdetett, userek bevonásával zajló légifelvétel transzformációja, amely a közösségi georeferálás akár nemzetközi szinten is példaértékű jó gyakorlata lehet.

Juhász Réka