Flow-élmény a Design Héten

Volt legózás, tárlatvezetés, webdesign worshop és városi séta is

Október második hetében is pezsgett az élet Budapesten: a Design Hét programjai segítettek átélni a flow-élményt városszerte, számtalan program segítségével. A Lechner Tudásközpont kurátori tárlatvezetéssel, legó-lakótelep építéssel, webdesign workshoppal és városi sétával kapcsolódott az eseményfolyamhoz.

A Design Hét Budapest fesztiválon idén is stúdiólátogatások, kézműves workshopok, inspiráló előadások és egyéb izgalmas programok várták a kreatív-ipar iránt érdeklődőket október 4. és 13. között a fővárosban és hat vidéki partnervárosban is. A programfolyamhoz a Lechner Tudásközpont hat eseménnyel is kapcsolódott október 7. és 11. között, volt városi séta, webdesign workshop, legózás és kurátori tárlatvezetés is.

Az idei Design Hét fókuszában a flow-élmény állt, melyet ki-ki személyes, vagy szakmai élete fejlesztésére használhatott fel, az összesen 150, kicsik és nagyok igényeit is kielégítő társrendezvényen.

Hétfőn Legótelep a Lechnerben címmel közös építkezés ragadta magával a látogatókat a Lechner Tudásközpont Lakótelep-építési és társadalmi kísérletek a ’60–70-es években - Lakni tudni kell! című kiállításának kísérőprogramjaként. László-Kun Gábor, lakótelepi épületek legómakettjének készítője elhozta legújabb művét a Lechnerbe, hogy a Design Hét keretein belül bemutassa azt. Az újpalotai Víztoronyház 40 cm magas, másfél kilós makettjét László-Kun Gábor maga tervezte számítógéppel, majd 8 óra alatt építette meg legóból. A Legótelep a Lechnerben program során nemcsak a Víztoronyházat lehetett megcsodálni, hanem a kiállítás tablóit is. Miután a kiállítás kurátorai meséltek Újpalota történetéről és városrendezési terveiről, a résztvevők együttesen – a legószakértő segítségével – megépítették a lakótelep beépítési tervét, természetesen ezt is legóból. A makett elkészítéséhez különböző segédanyagokat – például összerakási útmutatót, légifelvételt és beépítési tervet – használtak. A beépítési terv és a toronyház elképesztően aprólékos, kidolgozott legómakettje a következő év elejéig megtekinthető a Lechner kiállítóterében.

A kiállításhoz a hét folyamán kurátori tárlatvezetés is kapcsolódott, melynek során az érdeklődők a kiállítás megálmodóinak tolmácsolásában hallhattak a tömeges lakásépítés kezdeteiről és motivációiról, és az installációk segítségével rácsodálkozhattak az egykori lakók, építész tervezők, urbanisták és döntéshozók személyes nézőpontjára is.

Offline webdesign játékkal várta a Lechner design csapata az UI és UX iránt érdeklődőket október 9-én, szerdán. A résztvevőkből kialakított csapatok tagjai elképzelt weboldal-felhasználók bőrébe bújva építették fel saját jelrendszerüket, mellyel a lehető legkönnyebben igazodhattak el és találhatták meg a számukra szükséges tereket egy ismeretlen épület belső tereiben. Megoldásaikat végül összegyúrták – megtartva a jó, és elvetve a túl bonyolult elképzeléseket – ezzel felépítve egy intézmény közérthető jelrendszerét.

A hét három napján is nagy érdeklődés mellett került sor a Látványos Lágymányos címet viselő épületbemutató építészettörténeti sétára. A séta résztvevői megtudhatták többek között, hogy ki tervezte a Műegyetem neogótikus könyvtárát, miért állt a „Halászni és vadkacsára vadászni tilos!” tábla a Bartókon, hol lakott Kosztolányi, vagy mennyi idő alatt ér át egy vicc Budáról Pestre.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Juhász Réka