Földmérő Szakmai Nap

Nyíregyházán találkoztak a földmérő szakemberek

Nyíregyházán találkoztak a földméréssel foglalkozó szakemberek december 3-án a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Geodéziai csoportja által idén is megszervezett Földmérő Szakmai Napon. Az izgalmas előadások mellett technológia bemutatókkal is színesített rendezvényen a résztvevőknek alkalmuk nyílt a földmérés, térképészet és távérzékelés témakörében felmerülő aktuális problémák megismerésére és megvitatására. A Lechner Tudásközpontból Jánossy András, Kozári Ágnes, Cebei Márk Dániel és Iván Gyula készültek érdekes szakmai előadásokkal.

Idén december 3-án újra Földmérő Szakmai Napot tartott a Magyar Földmérési, Térképészeti és Távérzékelési Társaság (MFTTT) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Geodéziai csoportja Nyíregyházán, ahová egy egész napos előadássorozattal várták a földméréssel, térképészettel és távérzékeléssel foglalkozó szakembereket. A szakmai eszmecsere és kapcsolatépítés mellett műszerbemutató kiállítások is várta a résztvevőket.

A Földmérő Szakmai Nap Jeles Zoltánné köszöntőjével vette kezdetét, aki nem csupán az esemény egyik főszervezője, hanem egyben az MFTTT helyi csoportjának elnöke is. Ezt követően Iván Gyula, az MFTTT főtitkára üdvözölte a jelen lévőket és nyitotta meg a rendezvényt. Elsőként a Miniszterelnökség Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság Ingatlan-nyilvántartási és Térképészeti Főosztályának képviselői, Dr. Tóth Balázs főosztályvezető és Madarász Áron térképészeti osztályvezető tartottak beszámolót az ingatlan-nyilvántartási szakterületről és az azt érintő aktuális és tervezett jogszabályváltozásokról.

A Lechner Tudásközpont négy előadóval képviseltette magát. Elsőként Jánossy András az Ingatlannyilvántartási Főosztály vezetője ismertette az online földhivatali szolgáltatásokat biztosító TAKARNET rendszert és annak múltját. Kozári Ágnes földügyi szakértő előadásában hangsúlyozta a földmérő és az építész közös munkájának szerepét a tervezési, kitűzési feladatok során, emellett beszélt a felmerülő szabályozási kérdésekről, esettanulmányokkal szemléltetve a témát. Ezek a gyakorlati példák arra mutattak rá, mennyire fontos az építészeti kivitelezés előtt az állami ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázisból kapott adatok ellenőrzése, valamint szükség esetén javítása, helyszíni geodézia felmérés segítségével.

Ezt követően Cebei Márk Dániel BIM szakértő mutatta be az épületinformációs modellezés (BIM) felhasználási lehetőségeit, valamint az Egységes Elektronikus Közmű-nyilvántartási Rendszer (e-közmű) ismertetése mellett annak fejlesztéséről is beszélt. Iván Gyula főtitkár-helyettes előadásában külföldi példákat (Dél-Korea, Szingapúr, Világbanki felmérések) is megemlítve világított rá a kataszter minősége és az ország gazdasági fejlettsége közötti összefüggésekre. Foglalkozott a 3D kataszter bevezetésének szükségességével és annak BIM-hez fűződő kapcsolatával, integrációs lehetőségeivel.

Fotó: Oros László

Tábi Emőke