Híres emberek Balatonja

A Híres emberek Budapestje sorozat nyári különkiadása

Melyik Balaton-parti településen töltötte nyarait Németh László? Hol született Szendrey Júlia? Hogyan kapcsolódik Szegedy Róza Badacsonyhoz? A Híres emberek Balatonja nyári sorozattal júliusban és augusztusban hat neves művész és egy múzsa életének balatoni állomásait ismerhették meg az olvasók.

szendrey
Szendrei Júlia keszthelyi szülőháza (Fotó: Németh Edina / Lechner Tudásközpont)

A Híres emberek Budapestje sorozat balatoni különkiadásával július 15. és augusztus 26. között Balatonföldvár, Fonyód, Tihany, Keszthely, Siófok, Balatonalmádi és Badacsonytomaj emléktáblái kerültek fókuszba a Lechner Tudásközpont Facebook oldalán. A hét neves személyt bemutató rövid írásokból többek között az is kiderül, hogy a keszthelyi születésű Szendrey Júliának köszönhetjük Andersen meséinek első fordítását. A magyar tenger fürdőéletének kialakításáért sokat áldozó Óvári Ferenc Balatonalmádiban, Huszka Jenő, a magyar operett egyik kiemelkedő alakja pedig fonyódi villájában töltötte nyarait.

nemeth
Az egykori Démusz-panzió Balatonföldváron (Fotó: Jancsó Ágnes / Lechner Tudásközpont)

Németh László író is a Balaton lelkes rajongója volt. Démusz Ellával kötött házasságát követően rendszeresen vendég volt apósa balatonföldvári panziójában, ahol többek között Karádi Katalin, Szabó Lőrinc és Illyés Gyula is gyakran megfordult. A híresen szép Szegedy Róza pedig édesapja badacsonyi présházában ismerkedett meg Kisfaludy Sándor költővel 1795-ben, találkozásuk emlékét Kisfalusy Himfy-strófái is őrzik:

„Édes, kínos emlékezet,
Ott tudtam meg, ki légyen ő,
Oh Badacsony szürete!
S mi légyen a szerelem;
Mulatságos gyülekezet,
Amor nyila miként sebző,
Te rabságom kezdete!
S mi az édes gyötrelem.”

kalman

A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ (Fotó: Németh Edina / Lechner Tudásközpont)

Vass Elemér festőművész a Kotsis Iván építész tervei alapján, 1926–27-ben Tihanyban épült Balatoni Limnológiai Intézet egyik lakóházában élt, Kálmán Imre zeneszerző és karmester siófoki szülőháza ma múzeumként várja a látogatókat.

Borítókép: Vass Elemér egykori otthona Tihanyban, Mádl Janka

Jancsó Ágnes