Hogyan lehet élhetőbb egy város?

Online adatbázis készül az Okos Város Példatárhoz

Az okos város fogalomnak egyelőre nincsen általánosan elfogadott definíciója, ám céljai mindenütt a világon azonosak: a városlakók jobb közérzetének biztosítása összetett városfejlesztési és -működtetési módszerekkel. A smart city kifejezés hallatán sokan kizárólag technikai megoldásokra gondolnak, holott inkább sokrétű kezdeményezések és kreatív ötletek az építőkövei annak a hosszú fejlődési folyamatnak, amelynek a végeredménye egy élhetőbb város. Minderre számos bizonyítékot találunk a frissített, online verzióban is hamarosan elérhető Smart City Példatárban, amely része a Lechner Tudásközpont nemrégiben elkészült háromrészes szakmai anyagának.

Egymást követik az új ötletek, fejlesztések, ezért a több száz Smart City koncepció keretében megvalósult hazai és nemzetközi terméket, szolgáltatást, projektet, szervezetet és jó gyakorlatot bemutató gyűjtemény digitális verziójának elkészítése jelenleg is zajlik. A Lechner Tudásközpont honlapjáról elérhető példatár eredetileg a Smart City Tudásplatform - Metodikai Javaslat melléklete, melynek célja, hogy bemutassa a smart city fogalom sokoldalúságát és összetettségét konkrét, gyakorlati példákon keresztül, valamint megismertesse a közönséggel, mit takar a living lab, vagyis a városi labor fogalma. A városi labor olyan valós, kísérleti és tesztelő közeg, ahol a felhasználók és a fejlesztők közösen dolgoznak egy-egy szolgáltatás, termék vagy alkalmazás fejlesztésén úgy, hogy a város élő szövetében és a helyi társadalomban vizsgálják a fejlesztés működését és a várható hatásokat.

Hogy az adatbázis napra kész legyen – mivel folyamatosan frissülő és megszűnő projekteket tartalmaz –, 2016 őszétől elektronikus formában, a készülő központi okos város honlapról lesz elérhető. A weboldal bárki számára lehetővé teszi, hogy keresni tudjon az adatbázisban angolul vagy magyarul – a hat okos város alrendszer mentén, meghatározott címkék segítségével, egy kulcsszót vagy akár egy konkrét várost megadva. Az egyes projektekhez rövid leírás és fotó is tartozik, a fejlesztő cég vagy város neve, valamint a projekt saját, közvetlen linkje. A térképes területi kereső felülete várhatóan év végére készül el, és a regisztrált felhasználók számára elindul a projektfeltöltés lehetősége is.

okos-varos-peldatar

Jancsó Ágnes