Ivóvízfogyasztásunk térbeli különbségei

Az egy állandó lakosra jutó átlagos ivóvíz-felhasználás kb. 91 liter/nap, jelentős területi különbségekkel

Magyarországon az ivóvizet főként az európai viszonylatban is kiemelkedő nagyságú felszín alatti vízkészletek biztosítják. Ha ezeket – a termálvizek kivételével – képzeletben felszínre hoznánk, legalább 10 méter vastagságban borítanák be hazánk területét. Így a jelenlegi felhasználást alapul véve akár ezer évig is elegendő ivóvíz áll az ország rendelkezésére. Régióink között azonban jelentős különbségek tapasztalhatók: a Dunántúl alatt nagyjából kétszer annyi felszín alatti víz tárolódik, mint az Alföld mélyén.

Napjainkban a teljes vízkivétel közel 700 millió m3 évente, amiből 450 millió m3 közvetlenül lakossági fogyasztást szolgál, míg a többi mezőgazdasági és ipari célokat. A vízigények kielégítését azonban egyre inkább nehezíti, hogy a legsűrűbben lakott területeken rohamosan növekszik a vízkészletek szennyeződése.

A Lechner Tudásközpont által üzemeltetett Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerben (TeIR) elérhető adatok szerint 2013-ban az egy állandó lakosra jutó átlagos ivóvíz-felhasználás kb. 91 liter/nap volt, ami alacsonyabb a 140 liter/nap körüli világátlagnál. A hazai települések lakossági vízfogyasztását bemutató térképen ennek területi különbségei is megfigyelhetők.

Egyrészt Budapesten, illetve a balatoni üdülőkörzetben kiugróan magas, esetenként az országos átlagnál kétszer nagyobb értékek jellemzők, ami nem a pazarló vízhasználattal, hanem sokkal inkább az ideiglenes népesség jelenlétével magyarázható – ugyanis az ő fogyasztásuk statisztikailag az állandó népesség sokkal kisebb létszámára „vetítve” jelenik meg. Másrészt számos apróbb településünkön igen alacsony értékek tapasztalhatók, alternatív (nem vezetékes) ivóvíznyerési módszerekre utalva.

Vízfogyasztási szokásaink persze időben is változnak: 2000-2013 között az egy főre jutó országos átlagérték csökkent, ám bizonyos térségeinkben növekedés történt. Mindezen sajátosságokat a http://gis.lechnerkozpont.hu/foldgomb weboldalon elérhető interaktív térkép mutatja be részletesen.

Mivel az előrejelzések szerint az éghajlatváltozás negatívan érinti majd hazánk vízkészleteit, kiemelt figyelmet kell fordítani megóvásukra. A jövőben a víztakarékos technológiák bevezetésével, a lakások korszerűsítésével és a tudatos fogyasztói szemléletmód terjedésével még tovább csökkenthető a lakossági vízhasználat mértéke, segítve megőrizni hazánk legfontosabb természeti értékét, a bőséges ivóvízkészleteket.

Egy állandó lakosra jutó lakossági vízfogyasztás 2013-ban (liter/nap)

Forrás

TeIR (https://www.teir.hu)