Jelentősen nőtt a megújult e-epites.hu látogatottsága

Az első negyedév eredményei

Háromszorosára nőtt az e-epites.hu építésügyi oldal látogatottsága. A több típusú ügyintézést egy webhelyen lehetővé tévő portál 2016. november 9-én újult meg, követve a felhasználói igényeket. Az első három hónap pozitív eredményei további fejlesztésekre sarkallják a Lechner Tudásközpont szakembereit.

Az elmúlt negyedévben, 2016. november 9. és 2017. február 9. között közel háromszorosára növekedett a megújult e-epites.hu oldal látogatottsága, az előző év azonos időszakához képest. Emellett az oldal regisztrált felhasználóinak száma 100 000 főre gyarapodott, ezzel közel 16 százalékos növekedést realizálva. A munkamenetek átlagos időtartama, vagyis az egy látogatóra eső átlagosan az oldalon töltött idő 74 százalékkal nőtt, ez többek között a jobban strukturált és átláthatóbb felületnek köszönhető.

A vizsgált időszakot megelőző három hónap adataihoz képest az oldalmegtekintések száma két és félszeresére nőtt, 2016. február 9-re az e-epites.hu látogatóinak száma meghaladta az egymillió-százezret. Az e-epites.hu mobilra és tabletre optimalizálásának eredményeként a visszafordulási arány 40 százalékponttal javult.

Az oldal megújítása óta eltelt három hónap eredményei további fejlesztéseket ösztönöznek, a felhasználói visszajelzésekre reagálva. Olyan korszerű és interaktív oldal létrehozása a cél, amely folyamatosan alkalmazkodik a felmerülő igényekhez és a gyakorlatban előforduló helyzetekhez igazodva szolgálja ki az építésügy szereplőit, legyen szó építészről, kivitelezőről, vagy hatósági munkatársról.

A térségi tervezés folyamatai jelentős hatást gyakorolnak építésügyre, ezért kiemelten fontos lépés az önkormányzatok bevonása az építésügyi folyamatokba. Ennek részeként az önkormányzatok részére 2017 elejétől új menüpontként a Településképi Arculati Kézikönyv egyeztető felülete is elérhető.

Az építkező lakosság és a szakhatóságok munkáját támogató oldal 2009 óta működik, a bővülő tartalom és az új igények azonban idővel teljesen új, funkcionálisan és megjelenésben is felhasználóbarát felület kialakítását indokolták. A fejlesztők kérdőíves kutatással és analitikával mérték fel a felhasználói szokásokat, az eredményeket beépítve 2016. november 9-én indult a számos ügyintézést egy webhelyen összefogó új oldal. Az építésügyi alkalmazások (e-építési napló, e-közmű) közvetlen elérése jelentős mértékben megkönnyíti az építtetők, tervezők és építésügyi hatóságok munkáját.

Jancsó Ágnes