Megjelent az Okos Város Fejlesztési Modell legújabb segédanyaga

Okos Város Központ megoldás hazai városok számára

Okos Város Központ megoldás hazai városok számára

A Lechner Tudásközpont elkészítette és publikálta legújabb Okos Város segédanyagát. Az Okos Város Fejlesztési Modellhez tartozó Tartalomjegyzék a települési stratégiák elkészítéséhez nyújt további támogatást. A stratégiák egyes elemeinek kifejtése mellett ez a dokumentum tartalmazza azokat a sablonokat, mellékleteket és leírásokat is, amelyek az egyes lépéseknél segítik a készítők munkáját és a települések gondolkodását.

A minta felhasználásával készülő stratégiák előnye, hogy az okos városfejlesztés nemzetközi élvonalbeli megoldásait integrálják a hazai településfejlesztési eszközökkel, és egymás számára is könnyen értelmezhető, követhető példát tudnak teremteni. A közelmúltban elfogadott EU Urban Agenda célkitűzéseivel összehangolt modell megkönnyíti a hazai városok számára a nemzetközi együttműködésekbe és innovációs folyamatokba való bekapcsolódást is.

A Lechner Tudásközpont feladata a magyarországi intelligens városfejlesztési programok koordinációja, illetve ehhez kapcsolódóan a települések támogatása az okos fejlesztések összeállításában és megvalósításában. A 2016. márciusban publikált Okos Város Fejlesztési Modell megteremti a kereteket a települési szintű okos stratégiák megalkotásához, továbbá tisztázza az okos városfejlesztés fő általános céljait és a javasolt gyakorlati lépéseket, illetve szervezeti formákat.

Az Okos Város Fejlesztési Modell készítői a többi nyilvános anyaghoz hasonlóan ebben az esetben is örömmel fogadnak minden hozzászólást, kérdést és fejlesztési javaslatot az okosvaros@lechnerkozpont.hu címre.

Szemerey Samu