Minőségi építésügyről tanácskoztak Velencén

MINNOTECH konferencia 2017

Ismét egy asztalhoz ültek a magyar építőipar meghatározó szereplői az ÉMI által idén második alkalommal megrendezett kétnapos MINNOTECH konferencián január utolsó napján és február 1-jén, Velencén. A konferencia fő témája az építésügyi innováció volt, amihez kapcsolódóan Dr. Sik András, a Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója KÖFOP projektjeink fejlesztési irányait mutatta be prezentációjában.

MINNOTECH elnevezésű rendezvényével 2016-ban indított párbeszédet a magyar építőipar legfontosabb szereplői között az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., vagyis az ÉMI. A konferencia sikerére építve idén ismét találkozóra gyűltek össze a magas- és mélyépítés, az út- és vasútépítés, a tervezés, a kivitelezés, a minőségellenőrzés szakemberei, valamint az innováció, az oktatás és az építészetpolitika képviselői.

A január 31-én és február 1-jén megrendezett eseményen a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárságát Füleky Zsolt helyettes államtitkár képviselte, aki főként a megújuló építésüggyel kapcsolatos kormányzati szándékokról és az eddigi eredményekről beszélt. Őt követte Dr. Sik András, a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője, Innovatív szolgáltatások és e-építésügy című előadásával.

Kép forrása: MINNOTECH 2017

A szekció-előadások utáni kerekasztal-beszélgetésen Dr. Sik András hangsúlyozta, hogy a Lechner Tudásközpontban zajló KÖFOP projektek elektronikus építésügyi alkalmazás-fejlesztései a legkorszerűbb technológiák felhasználásával és a jövőbeli felhasználók véleményének figyelembe vételével valósulnak meg. Továbbá arra is rámutatott, hogy a szabványos adatformátumok bevezetése kulcsfontosságú és nélkülözhetetlen az építésügy modernizációjához.

A Tudásközpontban éppen a MINNOTECH ideje alatt indult meg az aktív szemléletformálás előkészítése a Lechner Kiválósági Programmal annak érdekében, hogy mire elkészülnek és megújulnak az építésügy informatikai alkalmazásai, a potenciális felhasználók már valóban értsék és ismerjék azokat.

Képek forrása: MINNOTECH 2017

Juhász Réka