Nemzetközi konferencián mutatják be a fenntartható okos város megoldásokat

Civitas Sapiens '19 nemzetközi konferencia

A magyar okos város fejlesztéseket és lengyel digitalizációs folyamatokat is bemutatja a Civitas Sapiens'19 – Okos város szakmai konferencia, amelyet szeptember 19-én rendeznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán, a rendezvényen a Lechner Tudásközpont szakértői is előadnak.

A Civitas Sapiens '19 konferencia helyzetképet ad a hazai és nemzetközi okos város trendekről, betekintést nyújt számos, már jelenleg is alkalmazott modell működésébe. A vendégország Lengyelország lesz, így olyan nemzetközi eszmecserére is lehetőség nyílik, amelynek során megismerhetők a lengyel okos város megoldások, a szolgáltatói és felhasználói tapasztalatok.

A rendezvény ad otthont a Civitas Sapiens Műhely kezdeményezésére elindult digitális térségfejlesztési posztgraduális képzésen végzett hallgatók diplomaosztójának. Szakmai kiállítást is rendeznek a konferencia alatt, amelyre az ország egész területéről érkeznek fejlesztők, gazdasági szereplők, akik gyakorlati megoldásokat mutatnak be a digitális technológiák és a városi szolgáltatások integrálására.

A konferencia a Miniszterelnökség fővédnöksége alatt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai támogatásával, a Digitális Jólét Program, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Lechner Tudásközpont szervezésében valósul meg.

A Lechner Tudásközpont számos okos településfejlesztést szolgáló alkalmazást fejleszt a 3D alapú adat-infrastruktúra kialakítása projekt keretében, többek között az Egységes Elektronikus Közműnyilvántartási Rendszert, az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszert és az Állami Középület Katasztert, ezzel hozzájárulva nem csupán az építésügy, hanem a településfejlesztés digitalizációjához is. A 3D alapú adat-infrastruktúra kialakítása projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú projekt keretében készül.

További információ és a részletes program az esemény weboldalán található.

Fenyővári Bernadett