Online gyűjteményben a Magyar Urbanisták Arcképcsarnoka

Elindult az urbanistak.hu

Elindult a várostervezés, városrendezés, településtudomány területén kiemelkedő hazai szakembereket bemutató portál, a Magyar Urbanisták Arcképcsarnoka. Az új weboldalon elérhető – tervezetten egyre bővülő – online gyűjtemény már az induláskor több mint 150 portrét tartalmaz.

A Magyar Urbanisztikai Arcképcsarnok néven, Aczél Gábor és Lukovich Tamás szerkesztésében elindult az urbanistak.hu weboldal, amely olyan szakemberek portréig adja közre, akik sokat tettek településeink, szűkebb és tágabb épített környezetünk fejlődéséért. A kiváló szakemberek írott portréit tartalmazó katalógus korántsem teljes, bár máris másfélszáznál is több elemet tartalmaz. A szerkesztők tervei szerint közösségi módon, ajánlásokkal bővül majd.

Az anyaggyűjtés évek óta folyik, tudhatjuk meg az Arcképcsarnok oldaláról, ám a gyűjteménybe rendezés és a weboldal elindításának munkálatai az elmúlt évben történetek meg. Egyelőre mérnökök, azon belül is építészek vannak túlsúlyban az oldalon. Ennek oka, hogy a 20. század első kétharmada, a háborús időszakok kivételével a tömeges lakásépítésről és a városok erőteljes növekedéséről szólt, ezáltal pedig a terület mérnöki, építészeti megközelítése került fókuszba. Az 1980-as évek végétől azonban egyre inkább előtérbe került a rehabilitáció, a környezetvédelem, fenntarthatóság, vagy a klímavédelem, amely témák szociológusok, közgazdászok, geográfusok, illetve további szakmák képviselőit is a települések és térségek problémáinak megoldására sarkalltak – írja az urbanistak.hu 

Bárki jelentkezhet tehát, aki új személyeket szeretne ajánlani a gyűjteménybe, vagy aki a már feltöltött portrékkal kapcsolatban további adatokkal, információkkal rendelkezik. Így, a portál Ajánlások menüpontjában elérhető felületen keresztül megindulhat a párbeszéd, amelynek eredményekként az Arcképcsarnok további jelentős szakmai személyiségek nevével bővül majd.

Juhász Réka