Smart City expo Barcelonában

Fókuszban az okos városlakók és a mobilitás

Az okos városlakók és a mobilitás mellett a közszolgáltatások is fókuszba kerültek az idén november 14. és 16. között megrendezett Barcelona World Expo and Congress szakkiállításon. A világ egyik legszínvonalasabb, okos várossal foglalkozó nemzetközi rendezvényén a Települési Szolgáltatások osztályának szakértői a legújabb kezdeményezéseket és jó gyakorlatokat is megismerhették, amik már az Okos Város Példatárban is elérhetőek.

675 kiállító és 420 előadó vett részt az idei Barcelona World Expo and Congress eseményen, aminek témája az okos városlakók és a mobilitás volt. A november 14. és 16. között zajló, több mint 18 ezer látogatót vonzó nemzetközi szakkiállításon a projektek finanszírozási oldala is előtérbe került. Több nemzetközi pénzügyi szervezet (European Investment Bank, International Finance Corporation) és nemzetközi tech vállalat beszélt a különböző, okos város fejlesztések finanszírozásához felhasználható eszközeiről, valamint általában a települési szolgáltatások fejlesztéseinek kihívásairól.

Fontos szerepet kapott a városoknak, nemzeteknek legtöbb kihívást jelentő adatpolitika, adatbiztonság kérdése is. A házigazda Barcelona több különböző fórumon is beszélt a DECODE program tapasztalatairól, és pozitívan nyilatkoztak arról, megfelelő szemléletformálással az állampolgárok személyes adataik védelmének biztosítása mellett proaktívan együttműködnek mind a várossal, mind a vállalatokkal, hogy a szokásaikat, mozgásukat, elégedettségüket leíró adatok felhasználásával jobb és élhetőbb városi környezet és szolgáltatások jöhessenek létre.

A DECODE kísérleti projektben azt vizsgálják, hogyan lehet kialakítani olyan adatokra épülő gazdaságot, ahol a polgárok, az Internet of Things (IoT) és a szenzorok által összegyűjtött adatok nyíltan felhasználhatóak, a magánélet védelmének biztosítása mellett.

Új fókusztémaként jelent meg a közszolgáltatások „okosítása”, valamint a szükséges szervezeti és szemléletbeli változások megvalósításának kihívásai. Torino és Tel-Aviv sok tanulsággal szolgáló előadást tartott arról, hogyan próbálják a lakossággal együtt újratervezni a városi közszolgáltatásokat, bevonva és ösztönözve a szolgáltatást nyújtókat, a hivatalnokokat is.

A városi adatok hozzáférhetőségének és átláthatóságának javítása érdekében Tel-Aviv önkormányzata megosztja a nem bizalmas jellegű, közösségi ügyekkel, kultúrával, közegészségüggyel, költségvetéssel, statisztikai adatokkal és biztonsággal kapcsolatos adatbázisait a nyilvánossággal. Az ennek érdekében létrehozott open data honlapon az adatokat bárki olvashatja, letöltheti és elemezheti.

 A december 20-án 32 új projekttel gyarapodó Okos Város Példatárban a DECODE és a tel-avivi kezdeményezés mellett a közszolgáltatások okosításának hazai példája, a Lechner Tudásközpont által fejlesztett Helyi Művi Értékek Katasztere alkalmazás is megtalálható. Így a Példatár már több mint 500 jó gyakorlattal segíti az érdeklődőket és a fejlesztéssel foglalkozó szakembereket.

A 2017-es évi, városokkal való együttműködések tapasztalatai alapján frissített Okos Város Módszertan letölthető formában hamarosan elérhető lesz a Lechner Tudásközpont honlapján.

A Barcelona World Expo and Congress előadásai itt érhetőek el.

Borítókép forrása: © SCEWC Barcelona 2016

Jancsó Ágnes