Strandszezon – Válogatás a Lechner Tudásközpont balatoni fotóiból

Fotókiállítás a Lechnerben

A Lechner Tudásközpont május 24-én, 18 órakor megnyíló új kiállítása Balaton aranykorának építészetét idézi meg az egykori tervezővállalatok Lechnerben őrzött felvételein keresztül. A tárlaton bemutatott közel száz, a ’60-70-es évek tóparti hangulatát felelevenítő fotó között felbukkan többek között a tihanyi hajóállomás, a balatonalmádi Pannónia Étterem és a badacsonyi Tátika is.

Az 1960-1970-es évek balatoni építészetét bemutató Strandszezon – Válogatás a Lechner Tudásközpont balatoni fotóiból című kiállítás megnyitója május 24-én 18 órakor veszi kezdetét a Lechner Tudásközpontban. A közel száz, többek között a siófoki Lidó Hotelt, a badacsonyi Tátikát és Poharazót, a tihanyi hajóállomást ábrázoló fotó mellett tóparti légi felvételek, életképek és korabeli útikönyvekből idézett tanácsok elevenítik fel a Balaton aranykorának hangulatát – az egykori tervezővállalatok, a VÁTI és az UVATERV Lechnerben őrzött fényképeinek segítségével.

Forrás: VÁTI / Lechner Fotótár

A Balaton körüli üdülőterületek fejlesztése az 1950-es évek második felétől indult meg. A javarészt kereskedelmi- és vendéglátóipari funkciót betöltő létesítmények a megnövekedett üdülőforgalom, immár a tömegek számára elérhetővé vált balatoni nyaralás igényeinek kiszolgálására épültek, de egyúttal teret adtak a formai és szerkezeti kísérletezésnek is. Az államszocializmus korát felidéző tárlaton az akkori építészgeneráció minőségi, újító és kreatív épületei bukkannak fel településenként: Tihany, Siófok, Balatonalmádi, Badacsony és Balatonföldvár a tóparti körút állomásai.

A Lechner Tudásközpont Strandszezon – Válogatás a Lechner Tudásközpont balatoni fotóiból című kiállítását Wettstein Domonkos építész, kutató (BME) nyitja meg, köszöntőt mond Kis Yvette, a Lechner Dokumentációs Központjának igazgatója.

A tárlaton bemutatott felvételek a Lechner Fotótár oldalán is elérhetőek lesznek.

A kiállítás 2018. május 24-től szeptember 28-ig, hétfőtől csütörtökig 9-17 óráig tekinthető meg.

A megnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk, az esemény Facebook oldala itt érhető el.

Borítókép: Badacsonyi Tátika, VÁTI / Lechner Fotótár

Jancsó Ágnes