Társadalmi felzárkózási adatokkal bővült a TeIR Szociális Ágazati Információs Rendszere

Interaktív webes térképalkalmazás társadalmi mutatókkal

2015 decemberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Lechner Nonprofit Kft. – az EMMI és a Világbank közötti megállapodás alapján – a Világbank szakértőivel együttműködve, EMIR és KSH adatokat felhasználva létrehozta a „Társadalmi felzárkózási projekt-térkép 2007-2013” elnevezésű interaktív webes térképalkalmazást. A korszerű térinformatikai technológiával készült modul az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) részét képező, regisztrációval használható Szociális Ágazati Információs Rendszer (SzocÁIR) legújabb eleme.

A térképalkalmazás célja a 2007-2013 közötti időszakban megvalósult, társadalmi felzárkózást segítő TÁMOP projektek adatainak összegyűjtése és a projektek céljaihoz kapcsolódó társadalmi mutatók területi szintű (járási és kistérségi) bemutatása. Az alapréteg több mutató közül választható ki (pl. egy főre jutó jövedelem), a mutató változásának ábrázolását pedig az alkalmazásban található időcsúszka segíti. Ezzel interaktív módon változtatható a térképi megjelenítés időszaka, vagy akár animációként is végignézhetők a kiválasztott mutató térbeli mintázatában és a projektek számában 2007-2013 között zajlott változások.

Egy főre jutó nettó jövedelem (Ft) 2007
Egy főre jutó nettó jövedelem (Ft) 2013

Az alkalmazás annak megvizsgálásához nyújt nagy segítséget, hogy az alaprétegként kiválasztható társadalmi mutatók milyen irányban és mértékben változtak egy-egy társadalmi felzárkózást célzó TÁMOP projekt megvalósításának hatására. Például a gyermekszegénység mértékének csökkentését célzó projektek eredményességét a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesítettek átlagos számának, vagy éppen a nagyon alacsony munkaintenzitással rendelkező háztartások (a család egy főre jutó jövedelme nem kielégítő mértékű) arányának változásával vizsgálhatjuk.

Az alkalmazás kiegészítő funkciói a diagram-készítés, szűrés, nyomtatás, valamint adatok lekérdezése CSV fájlban. Ezeket a TeIR regisztrált felhasználóinak teljes köre elérheti és használhatja. A térképes applikáció ide kattintva érhető el: http://webmap.lechnerkozpont.hu/webappbuilder/apps/10/

Tóth Ágnes térinformatikai projekt-koordinátor