Települések is profitálhatnak a bűnmegelőzés modern trendjeiből

Lechneres bűnmegelőzési fejlesztés a helyi közösségek szolgálatában

„A bűn, az nem lesz könnyebb…” Ezért próbáljuk inkább megelőzni. A bűnmegelőzés új, építészeti lehetőségeiről tanácskoznak az önkormányzatok vezetői és a téma szakértői március 29-én a rendőrség Teve utcai székházában. A települések biztonságának fejlesztéséről és az önkormányzatok bűnmegelőzésben betöltött szerepéről szóló konferencián a Lechner Tudásközpont szakértője, Tóth Ágnes mutatta be a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattárat (PRE-STAT), amely a térinformatika eszközeivel ad lehetőséget akár helyi szintű adatelemzésre is.

Önkormányzatok Bűnmegelőzési Konferenciája címmel tartottak tanácskozást március 29-én az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) idén első alkalommal megszervezett nemzetközi tudományos konferenciáját élénk érdeklődés övezte, mind önkormányzati, mind rendőri oldalról.

Dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke az Önkormányzatok Bűnmegelőzési Konferenciáján

Az eseményen helyet kapott a Lechner Tudásközpont által fejlesztett webes térinformatikai alkalmazás, a PRE-STAT Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár bemutatója is. A rendőrök és települések közbiztonsággal kapcsolatos munkáját egyaránt segítő adattárhoz nem szükséges külön szoftver, hiszen az a prestat.lechnerkozpont.hu oldalon egyszerűen elérhető. A PRE-STAT a nyilvános felület mellett egy zárt felhasználói körű rendőrségi modullal is rendelkezik, amely utcaszintű adatokat is tartalmaz. A PRESTAT rendszer funkcióinak és használatának lehetőségeit Tóth Ágnes a Lechner Tudásközpont térinformatikai projekt-koordinátora mutatta be előadásában az önkormányzatokat helyezve fókuszba. – Bár az építészeti bűnmegelőzés és a térinformatika összekapcsolódására egyre több kedvező jel mutat, a PRE-STAT egyelőre egy rendkívül könnyen kezelhető felületen számos statisztikai adattal és funkcióval biztosít eszközt egy-egy település elemzéséhez. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával elkészített rendszer folyamatosan frissülő bűnügyi, társadalmi és gazdasági adatokkal dolgozik, melyeket térképen, diagramon vizualizálhat a felhasználó. – vázolta Tóth Ágnes.

Tóth Ágnes, a Lechner Tudásközpont térinformatikai projekt-koordinátora a  konferencián

A rendőrség, azon belül is a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a bűnmegelőzés régi, bevált módszerei mellett folyamatosan kutat az új lehetőségek után. Különféle tématerületekre fókuszálva évente több konferenciát, workshopot szervez, hogy meghallgassa a legfrissebb tudományos eredményeket, értesüljön a nemzetközi trendekről, lehetőségekről, majd megossza ismereteit és bevált megoldásait a téma szakembereivel. Ennek a proaktív hozzáállásnak köszönhető, hogy megszervezték az első olyan eseményt is Önkormányzatok Bűnmegelőzési Konferenciája néven, ahol a közbiztonság fenntartásában érdekelt települési önkormányzatok számára mutatják meg az építészet, urbanisztika és településfejlesztés bűnmegelőzésben rejlő lehetőségeit. A polgármesterek és önkormányzati munkatársak mellett, rendőrök és nemzetközi szakértők vitatták meg a társadalmi és rendészeti bűnmegelőzés együttműködésének legjobb megoldásait. 

A konferencia résztvevőit Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntötte, majd a tanácskozást Dr. Hatala József a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke nyitotta meg. Dr. Hatala József kiemelte: – Ha egy település felújítja, átépíti, vagy fejleszti tereit, ma már alkalma van arra, hogy a téralakításban ne csak esztétikai, hanem közbiztonsági szempontokra is gondoljon. Ezért fontos tehát, hogy minél több polgármester és képviselő szerezzen tudomást az építészet és a helyi emberek biztonságérzetének összefüggéseiről.

Dr. Molnár István Jenő rendőr alezredes, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács főosztályvezető-helyettese

Dr. Molnár István Jenő rendőr alezredes, a NBT főosztályvezető-helyettese többek között arról a két mintaprojektről beszélt, amely Törökbálinton és Kőbányán kezdődött el és vonja be az építészet eszközeivel az önkormányzatot, valamint a lakosságot a bűnmegelőzés szerteágazó folyamatába. – Az emberek természetes igénye, hogy használják a köztereket, hogy együtt legyenek, így ha ezeket eleve úgy alakítják ki, hogy a helyiek magukénak érezzék, jobban is igyekeznek majd azok megóvásán. Ezzel pedig máris hatalmas lépést tettek a település közbiztonságért. – mondta el az alezredes.

Dr. Cser Palkovics András, mint Székesfehérvár polgármestere mutatta be a gyakorló városvezető nézőpontjából a bűnmegelőzés lehetőségeit, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, Dr. Christián László beszélt 13 évnyi kutatás eredményeinek fényében az önkormányzatok felelősségéről a biztonság megteremtésében. A holland és svéd példákat bemutató kisfilm levetítése után Bo Grönlund a Dán Építészek Szövetségén belül működő Bűnmegelőzési Tanács kutatója tartott előadást a növekvő különbségek világában tapasztalható új urbanizmus lehetőségeiről több mint negyedszázados építészeti-bűnüldözéskutatói munkájának kiragadott pontjain keresztül.

– A hazánkban most zajló városfejlesztési projektek közül számos akad, amely már a tervezéskor figyelembe veszi ezeket az új a szempontokat, de ennél többre van szükség, ennek a gondolatnak alapvetővé kell válnia a városfejlesztésben. – hívta fel a figyelmet Dallos Endre építészeti bűnmegelőzési szakértő a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület elnöke. A kazincbarcikai Colorcity projektet felhozva példaként a szakértő kijelentette: – Az építészeti bűnmegelőzés nem csodaszer, de lehetőség arra, hogy biztonságos és élhető várost hozhassunk létre.

A konferencia végén Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke köszönte meg a települések nevében a NBT meghívását és jelezte a Szövetség igényét a PRE-STAT alkalmazás közelebbi megismerésére.

Juhász Réka