Terjed az open data policy – Németországban ingyenes lett a domborzati LiDAR adat

Ingyenes távérzékelés alapú adatok már Észak-Rajna-Vesztfáliában is

Európa országaiban egyre jobban elterjed az a módszer, hogy az állami pénzből készített, távérzékelés alapú domborzati LiDAR adatokat ingyenesen bocsátják a felhasználók rendelkezésére. A múlt hónapban Németországban először Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány is beállt a sorba, azaz már ők is „open data policy”-tól, nem pedig a közvetlen értékesítéstől remélik a társadalmi és gazdasági hasznot.

Régi gondolat, hogy egy állam közvetetten úgy is elérhet profitot, ha bizonyos adatokat ingyenessé tesz, ezzel pedig ösztönzi az ezekre épülő vállalkozásokat és kutatócsoportokat. Ezt nevezik a „nyílt adatok politikájának”, vagy más néven „open data policy”-nek. Néhány európai ország – így pl. Anglia, Szlovénia, Dánia és Finnország már ingyen szolgáltat számos távérzékelési adatot, köztük az egyik legmodernebb, leghasznosabb, de csak nagy költséggel elkészíthető LiDAR (Light Detection and Ranging) pontfelhőt és az abból levezetett domborzati modelleket.

Ezek az adatok lézerszkennelés során jönnek létre. Egy repülő folyamatosan lézerjelekkel szórja a felszínt, ahol a kibocsátott és visszaverődött jel időkülönbségéből megállapítja egy-egy pont távolságát. A végső adatban elkülöníthetők többek között az egyes tereptárgyak a kopár talajfelszíntől, vagy az épületek a vegetációtól, így egy rendkívül részletes és precíz 3D adatbázis jön létre a felmért terület objektumairól. Számos esetben alkalmazzák őket az árvízvédelemtől kezdve az épületmodellezésen keresztül egészen az erdőtömeg-becslésig.

LiDAR adat, Németország, Észak-Rajna-Vesztfália, Roetgen (Forrás: Lechner Tudásközpont)

Nem véletlen, hogy számos állami szerv vagy magáncég komoly összegeket áldoz arra, hogy a saját illetékességi vagy munkaterületét felméresse ezzel a módszerrel, azonban ezeknek az adatoknak a beszerzése komoly költségekkel jár, így nem mindenki engedheti meg magának. Amennyiben viszont ingyenesen elérhetők, úgy számos új munkahely és kutatócsoport jöhet létre az adatok a kezelésére. Közvetetten tehát, de az adat így is gazdasági hasznot termel – nem is beszélve arról, hogy a széleskörű felhasználás jobb döntések és új szakmai megoldások kialakítását teszi lehetővé.

Németországban először Észak-Rajna-Vesztfália döntött úgy, hogy ingyenesen elérhetővé teszi a jó minőségű, akár 0,5 méter/pixel felbontású modell létrehozására alkalmas LiDAR adatokat. Bár a legtöbb német szövetségi tartomány szép bevételeket szerzett a nyers és levezetett adatok árusításával, azok mégsem térültek meg. Szász-Anhalt pl. átlagosan évi 132 350 eurót, azaz csaknem 41 000 000 Ft bevételt könyvelt el, de Bréma Szabad Hanzaváros tartomány pl. átlagosan évi 600 eurós, azaz nem egészen 190 000 Ft-os bevételre tett szert. Egy ilyen felmérés azonban rendkívül költséges, így még a legjobb esetben sem térültek meg a költségei. Ennek az oka az, hogy ahhoz, hogy a felmérés profitábilis legyen, az állam csak magas egységárral árulta az adatokat, azonban azok egy idő után már nem voltak frissek, hiszen van olyan felmérés, ami csaknem 10 éves állapotot mutat. Ezért akik megvették volna az adatokat, inkább hasonló költségen saját maguk is felmérették a számukra érdekes területet. Így az állam is elesett a profitszerzés lehetőségétől és a LiDAR adatok is csak a tehetősebb vállalatok kezében voltak.

A cikk Martin Isenburg írása nyomán készült, az angol nyelvű publikáció ide kattintva érhető el.

Forrás:
First Open LiDAR in Germany, rapidlasso.com

Deák Márton távérzékelési szakértő