Barcelona Smart City Expo – World Congress 2018

Több, mint technológia

November 13. és 15. között rendezték meg a világ egyik legszínvonalasabb okosvárosokkal foglalkozó nemzetközi rendezvényét, a Barcelona Smart City Expo – World Congresst (SCEWC). Idén a városi lét került fókuszba, a résztvevők arra keresték a választ, hogy mi kell a nyers technológia mellé egy okos város kialakításában, és a megosztás hogyan alakíthatja át a működését.

146 ország több mint 840 kiállítója vett részt a nyolcadik alkalommal megrendezett Barcelona Smart City Expo – World Congress nemzetközi szakkiállításon, aminek fókuszában idén a városok álltak.

2050-re a világ népességének 70%-a városokban fog élni, a globális GDP 80%-át a városok fogják kitermelni. A Városokban élni (Cities to live in) téma keretében így olyan kérdésekre keresték a választ, hogy mitől élhető egy város, a dzsentrifikáció hogyan változtatja meg egy környék társadalmi jellegét, illetve a megosztás hogyan alakíthatja át a várost, hogyan lehet fenntartható, ellenálló, befogadó és okos, mindeközben pedig emberközpontú.

A digitális átalakulás, a városi környezet, a mobilitás, a kormányzás és finanszírozás, valamint a befogadó városok és megosztás témakörökben több mint 400 szakértő adott elő, a programokra közel 20 000 látogató érkezett. A kiállítótérben a világ minden tájáról érkező kis és nagy cégek egyaránt képviselték magukat, a magyar fejlesztőket a BKK Futár képviselte a T-Systems pavilonjában. A kiállítók üzenetei az elmúlt évekhez képest megváltoztak, mára már sokkal kevésbé a nyers technológia alkalmazásról szólnak, inkább a települési életminőség és fenntarthatóság fejlesztését támogató alkalmazásokról – ez a trend már a legnagyobb technológiai cégek szolgáltatásainál is általánossá vált. Az előző években megszokott átfogó ötletek helyét konkrét esetek, megoldások váltották fel – eljött a cselekvés ideje. A városok szerepe megnőtt, kezükbe vették az okosváros és az IT fejlesztések irányítását.

A SCEWC célja az okosvárosok meghatározása, a rendezvény globális platformként szolgál a kormányok, az üzleti élet szereplői, a nemzetközi szervezetek, az egyetemek és a társadalom számára, hogy közösen keressenek megoldást a városok legnagyobb kihívásaira.

A konferencián Rab Judit és Szemerey Samu, a Lechner Tudásközpont Települési Szolgáltatások osztályának szakértői kutatás-fejlesztési együttműködésekről tárgyaltak több nemzetközi vállalattal. Mint arról a Lechner szakértői beszámoltak, észrevehetően egyre több város dolgozik azon, hogy előállítsa saját digitális modelljét, melyet a települési szolgáltatások optimalizálása, a közbiztonság növelése és a környezet megóvása érdekében tud használni.

Az idei konferencián feltűnő volt, hogy alig esett szó monitoring rendszerekről, okosváros kategóriákról, vagy éppen mindenre megoldást nyújtó víziókról, ellenben mindenhol adatfeldolgozásra, adatelemzésre és platform-megközelítésre építettek a kiállítók – különös tekintettel a mesterséges intelligencia alkalmazására. Látványosan megerősödtek a városok a kiállítók között és a projektekben egyaránt, az igazán jó projekteknél a városok vezető szerepben tűntek fel a fejlesztésben is és nem csupán az alkalmazásban. A városok aktív ökoszisztéma-fejlesztővé váltak, tehát kézben tartják és kezdeményezik az együttműködéseket, ugyanakkor nem minden feladatot házon belül látnak el – mutatott rá Szemerey Samu.

A leglátványosabb maga Barcelona pavilonja volt, ahol a város az okos fejlesztéseknek nagyon határozott kereteket adott; címe, a The right to the digital city egy híres tanulmány címére reagál (David Harvey: The right to the city). A program három alappillére a digitális transzformáció (agilis kormányzás és számos más eszköz), a digitális innováció és a digitális empowerment, azaz a városlakók középpontba emelése. Minden fejlesztésük nyílt forráskódú és más városok számára elérhető. Barcelona mellett számos más város pavilonján is látható volt, hogy a települések mára felismerték az egymással együttműködés, a hálózatban gondolkodás jelentőségét, és ez a gyakorlatban is megjelenő alkalmazott igényükké vált.

A nemzetközi esemény keretében megválasztották 2018 legokosabb városát is, az idei győztes Szingapúr lett. A délkelet-ázsiai ország olyan innovatív, digitális technológiai megoldásokat dolgozott ki, amik széles körben járulnak hozzá az emberek életminőségének javításához. Többek között a csőtörés és vízszivárgás előrejelzésére alkalmas elemzéseket, a tanárok és szülők valós idejű kommunikációját elősegítő portált, valamint a hatékonyabb tömegközlekedést szolgáló algoritmusokat fejlesztettek ki.

A barcelonai kiállításról további információ az esemény oldalán olvasható.

Fotó: Szemerey Samu / Lechner Tudásközpont