Borúra derű az Ybl születésnapon

Az Ybl-születésnapot 2002 óta rendezi meg az Ybl Egyesület

Az esős idő ellenére is sokan gyűltek össze a Várkert bazár előtti téren Ybl Miklós szobránál április 7-én, hogy részt vegyenek az Ybl Egyesület által szervezett hagyományos születésnapi megemlékezésen.

A hétvége még borúsan kezdődött, de okot adott a derűre, hogy ismét összegyűlhettek a 204 éve született Ybl Miklós tisztelői, építészek és érdeklődők az Ybl szobor előtt a Várkert bazárnál április 7-én délelőtt. A nagy építész születésnapjához legközelebb eső szombaton immár 16. alkalommal megtartott ünnepségen a szervező Ybl Egyesület az idei év Ybl-díjasait is köszöntötte. A hatalmas tortának és a zenekarnak szintén nagy sikere volt.

- Ybl Miklós nem csak építész volt, hanem közösségi ember is, akinek nagyon fontos volt, hogy saját lehetőségeit kihasználva jobbá tegye az országot. Nem azzal, hogy felszólal és buzdít, hanem azzal, hogy cselekszik. Éppen ezért nem csak az építészek, de minden ember számára egyaránt fontos az ő személye és üzenete: a tetteid tesznek időtállóvá. Nem a szó számít, hanem az elvégzett munka és annak nyoma. - mondta el Gódor Csaba a Lechner Tudásközpont vezérigazgatója az eseményt megnyitó köszöntőjében.

- Ybl híve volt a fejlődésnek, elismerte, hogy folyamatosan szükség van megújulásra. Azt mondta: „a művészetnek mindig meg kell újulnia, a legdicsőbb korszakokat is gyorsabb-lassúbb átalakulás, a stílusok folytonos változása jellemzi.” E mondásával összhangban élete során több alkalommal meghaladta saját magát és az idők szavára figyelve képes volt váltani. – fűzte hozzá Gódor Csaba.

Az Ybl Egyesület nevében Szmodits Júlia elnök mondott beszédet. Az idén március 15-én Ybl-díjjal kitüntetett Anthony Gall, Callmeyer László, Szabó Levente, Vasáros Zsolt és Zakariás Attila mellett a 65 éve alapított díj korábbi kitüntetettjeiről is megemlékeztek.

Fotó: Kis Ádám/Lechner Tudásközpont 

Juhász Réka