Digitális oktatás idején is hasznos a TeIR

Gondosan rendszerezett téradatok

A települési szintű hazai adatok tárháza, a TeIR nem az idén kezdte meg az adatok felhalmozását, ám ezen a tavaszon talán több időnk jut az adatbánya kincseinek feltárására. Az adatok másodlagos felhasználásából bárki profitálhat, a digitális oktatásban részt vevő tanártól és diáktól a szakdolgozatát író hallgatókon, a média munkatársain, kutatókon keresztül a térségi tervezőkig és önkormányzati szakemberekig. Az adatmassza emészthetőségét segítő – TeIR-en belüli – alkalmazások között Dr. Nagy András vezető téradat-elemzési szakértő kalauzolja az olvasót.

Kinek jó, ha milliónyi adat között tárhat fel összefüggéseket?

Dr. Nagy András: Bárkinek, akit érdekelnek az összefüggések. A TeIR adatbázisban számtalan olyan adatkör megtalálható, ami akár a koronavírus-járvány területileg eltérő társadalmi-gazdasági hatásait is segíthet megérteni. Így például a TeIR-ben területileg részletes adatokat találunk a népesség kormegoszlásáról, az idősotthonok és lakóik számáról. Elemezhetjük, egy településen hány általános iskolás vagy egyetemista él, egészségügyi szakmánként hány kórházi ágy áll rendelkezésre, hol hány turisztikai vállalkozás van. Havonta frissülő adatok állnak rendelkezésre az álláskeresők és közfoglalkoztatottak számáról.

A jelenlegi körülmények között fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett rendszer nem csak "hivatásos" tervezők, elemzők számára tartalmaz nélkülözhetetlen adatokat. A TeIR online adatbázisként segítséget nyújthat egy óraterv, iskolai dolgozat, diplomamunka elkészítéséhez is, ahogy felsőoktatási hallgatók közül jelenleg is több százan használják a rendszer szolgáltatásait. A rendszer szolgáltatásainak egy része regisztráció nélkül is mindenki számára elérhető a http://www.teir.hu oldalon.

Mi is ez a TeIR?

NA: A TeIR, azaz teljes nevén az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer egy webes térinformatikai rendszer, ahol a benne összegyűjtött, különböző adatgazdáktól származó, térben és időben szűrhető adatok kereshetők, lekérdezhetők és tetszőleges mutatók képzésével vizualizálhatók. A vizualizáció egészen pontosan azt jelenti, hogy a választott terület adatai térképen, diagramon, táblázatok, riportok formájában megjeleníthetők. Ez a rendszer már több mint 20 éve, 1997 óta gyűjti, rendszerezi és teszi ezerféle mutató szerint látványossá a különböző adatgazdáktól összegyűjtött információkat, mára 700 millió adategység fölötti rekorddal.

Mi az, hogy látványos adat?

NA: Néhány kattintással az általunk kiválasztott mutatók szerint készíthetünk térképet mondjuk az ország területén található fedett sportlétesítményekről, az új lakások számának alakulásáról, gázfogyasztási adatokról, vagy a háziorvosukhoz látogató személyek számáról, szinte bármiről, települési szinten. Lehetőség van egy-egy település, kerület, járás, megye, régió alapvető statisztikai adatainak megjelenítésére. A Helyzet-Tér-Kép alkalmazásban néhány kattintással több tucat diagram, térkép generálható olyan témakörökben, mint pl. népességszám alakulása, munkanélküliség, jövedelmek, lakásépítés.

Egy lakosra jutó nettő belföldi jövedelem (Ft), az adat vonatkozási éve 2017

Földrajz, vagy társadalomismeret tantárgyakhoz is használható?

NA: Igen, a TeIR települési információs alkalmazásai, amik regisztráció nélkül használhatók, elég jól jöhetnek most az oktatás online, digitális átállásában tanároknak és diákoknak egyaránt. Főleg a Helyzet-Tér-Kép, amely szűkebb adatmennyiséget ad valamennyi településünkről, vagy az ITS támogató alkalmazás, amely járásközpontokra ad részletesebb adatmennyiséget.  Az eredetileg vidékfejlesztési tervezés megalapozásához kialakított LEADER alkalmazásban településenként közel száz adat, számított mutató érhető el. A Térségi szociális adatok között pedig tucatnyi, a társadalmi szempontból fontos területekre fókuszáló adatokat találunk. A diagramok könnyen értelmezhető formában bemutatják az utolsó 10 év tendenciáit, lehetővé téve települési, megyei, országos átlagok összehasonlítását. A térképek segítségével pedig a település szűkebb környezetével is összevethető.

A TeIR döntően települési szintű adatokat tartalmaz, ám egyik nyilvános alkalmazásában, az Országos Fejlesztési Tervezést Támogató Rendszerben (TETA) településen belüli információk is rendelkezésre állnak demográfiai, beépítettségi viszonyok, társadalmi státusz, intézményellátottság vonatkozásban.

A nyilvántartott álláskeresők a munkaképes korú népesség százalékában, az adat vonatkozási éve 2018

Minden adat elérhető mindenki számára?

Rengeteg adat elérhető mindenféle regisztráció nélkül, ám bizonyos adatok csak regisztrációt követően.  A regisztráció a közszféra dolgozói, a tanulók, hallgatók számára ingyenes – online az ügyfélkapun keresztül történik.  Ha ez megvan, akkor lehetőség nyílik alapadatok lekérdezésére a rendszer teljes adatbázisából. A regisztráció feltételeiről, módjáról szóló dokumentum természetesen elérhető a TeIR oldalán. Bízunk benne, minél többen találnak hasznos adatokat akár a tanuláshoz, akár munkához szeretnék használni ezeket, akár csak kíváncsiságból keresgélnének.

További információ és adatok a hamarosan megújuló TeIR  weboldalán érhetők el. A TeIR az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00037 azonosítószámú, 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása című projekt keretében újul meg.

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása.

Juhász Réka