Első Drón Felhasználói Fórum a Lechnerben

Fókuszban a dróntechnológia gyakorlati tapasztalatai

Január 15-én első alkalommal rendezte meg a Drón Felhasználói Fórumot a Lechner Tudásközpont, amelyen a különböző szakterületeken történő drón/UAV alkalmazás gyakorlati tapasztalatairól, repülésbiztonsági, jogszabályi kérdésekről, valamint a távérzékelés területén a drón technológiával elérhető pontosságról és a térképészeti felhasználás lehetőségeiről is tájékozódhattak az érdeklődők.

A Lechner Tudásközpont január 15-én tartotta meg az első Drón Felhasználói Fórumot, melynek célja egy olyan platform megteremtése, ahol a már aktív drón/UAV-felhasználók és szakemberek – első körben a közigazgatásból és egyetemekről – megoszthatják egymással a gyakorlati tapasztalataikat. Az eseményen előadott többek között a BME és a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának szakértője, de olyan dróntechnológiát alkalmazó cégek is képviseltették magukat, mint a Légtér.hu és a HM Zrínyi Kft. A Lechner Bosnyák téri székházában tartott konferencián Balla Csilla, a Fotogrammetriai Osztály vezetője és dr. Sik András, a Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője köszöntötte a több mint 90 résztvevőt.

Elsőként Molnár József alezredes (MH GEOSZ) ismertette a légi távérzékelés engedélyezésével, ellenőrzésével kapcsolatos hatósági eljárást és a kapcsolódó jogszabályi környezetet, majd Török Ágnes (Légtér.hu) beszélt arról, milyen repülésbiztonsági kérdések merülhetnek fel a pilótás és a pilóta nélküli légijárművek által közösen használt légtérben. Dr. Siki Zoltán (BME) a drónokkal készült felvételek feldolgozására is alkalmas nyílt forráskódú fotogrammetriai szoftvereket mutatott be. Ezt követően Barsy Dezső őrnagy (MH GEOSZ) adott elő az RPAS-ok (Remotely Piloted Aircraft System) térképészeti felhasználásának tapasztalatairól. Balázsik Valéria és dr. Tóth Zoltán (ÓE AMK GEO) előadásában az UAV mérési technológiák, mint integrált mérőrendszerek kalibrálhatósági kérdéseivel foglalkozott, dr. Szabó Gergely (DE TGT) pedig az elmúlt években - a drón-alkalmazás területén - összegyűjtött olyan tapasztalatait osztotta meg, melyek tanulságosak lehetnek az alkalmazói táborba újonnan belépők számára. Dr. Király Géza (SE EMK), Sándor Tamás (HM Zrínyi Nonprofit Kft.) és Árvai Mátyás PhD (ATK TAKI) előadásaikban az UAV technológia felhasználási területeit, gyakorlati tapasztalatait szemléltették az erdészeti, katonai, talaj-, termőhely- és élőhely felmérési, térképezési feladatok kapcsán, ortofotók, felszín- és domborzatmodellek készítésben.

A fórum hosszú távú célja egy olyan átfogó tudásbázis létrehozása, ami a téma iránt érdeklődők, a piaci és állami szereplők számára egyaránt támpontot nyújt a dróntechnológia széleskörű alkalmazásában. Ennek érdekében a tudásmegosztó kört a jövőben a technológiát használó vállalkozók, a gyártók és forgalmazók bevonásával fogják bővíteni.

Az elhangzott előadások az esemény oldalán érhetőek el.

Fotó: Rehorovics Gyula / Lechner Tudásközpont

Tábi Emőke