Első hazai „Területi Vonzóképességi Monitoring Adatplatform” műhelymunka – Szeged

ATTRACTIVE DANUBE workshop

Az ATTRACTIVE DANUBE projekt keretében a Lechner Tudásközpont az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesülettel közösen tartotta meg első hazai workshopját Szegeden, 2017. május 17-én. A műhelymunka témája a területi vonzóképesség mérhetősége, az erre alkalmas indikátorok hazai léptékű hasznosítása, valamint az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) használatának bemutatása volt.

A bevezető előadásban Mogyorósi Balázs (EMFIE) ismertette az Attractive Danube projektet, majd Zuti Bence (EMFIE) a területi vonzóképesség és a digitális világ kapcsolatát tárta fel, kitérve a területi vonzóképesség fogalmának különféle értelmezési lehetőségeire.

Jaschitzné Cserni Tímea (Lechner Nonprofit Kft.) a területi vonzóképesség mérésére alkalmas, a projektben résztvevő partnerországok és régiók által nemzetközi szinten elfogadott indikátorokat mutatta be, kitérve a felmerült adatgyűjtési problémákra, majd egy a hazai szereplők igényeit integráló monitoring rendszer kidolgozásához szükséges feladatokat ismertette a résztvevőkkel.

Nagy András (Lechner Nonprofit Kft.) a hazai területi vonzóképességi indikátorok fő adatforrásául szolgáló Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) főbb alkalmazásainak használatába engedett betekintést, adatgyűjtési és térképkészítési útmutatásokkal kiegészítve.

A műhelymunka második felében intenzív „brainsorming” folyt Sain Mátyás (Lechner Nonprofit Kft.) moderálásával. A kormányzati-, üzleti szférából érkezők, valamint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói megosztották értékes véleményüket a területi vonzóképesség fogalmával kapcsolatban, majd annak mérésére alkalmas, konkrét, hazai indikátorokra is számos javaslatot adtak. Fő cél volt olyan mutatószámokra ötleteket gyűjteni, amelyek ismerete hasznos lehet a résztvevők munkája során a területi vonzóképességgel kapcsolatban.

A javasolt indikátorok által kirajzolt fő fókusz a

  • térségek, különböző szakterületek, önkormányzatok, vállalkozások közötti együttműködés;
  • minőségi munkahelyek;
  • társadalmi mobilitás;
  • elérhetőség;
  • befektetés-ösztönzés;
  • a szereplők közötti kommunikáció: 3-as 4-es Helix;
  • minőségi nyelvoktatás;
  • vonzó turisztikai kínálat;
  • természeti értékek;
  • pozitív kommunikáció és a jó marketing voltak.

A következő lépés további, hazai érintettek bevonásán túl, létező adatokkal alátámasztott mutatószámok kidolgozása a műhelymunkán elhangzott ajánlások útján, azok egyeztetése a jövőben megtartandó workshopok résztvevőivel, valamint a TeIR használatával kapcsolatos gyakorlati foglalkozások megtartásán felül a következő hónapok során elkészülő, hazai területi vonzóképességi monitoring platform népszerűsítése, használatának megismertetése a majdani, potenciális felhasználókkal.

A workshopon elhangzott előadások (PDF)

Területi vonzóképesség a Duna Régió országaiban – Attractive danube (Mogyorósi Balázs)

Digitális világ és területi vonzóképesség (Zuti Bence)

A területi vonzóképesség mérésére alkalmas indikátorok (Jaschitzné Cserni Tímea)

Területi Információs rendszer és attraktivitás (Nagy András)

Nemzeti workshop(ok) (Sain Mátyás)

A következő műhelymunka várhatóan 2017 szeptemberében lesz Budapesten a Lechner Tudásközpontban, további információk hamarosan.

A projekt hírlevelére itt iratkozhat fel (a lap aljára görgetve).

Jaschitzné Cserni Tímea