Felavatták Paksy Gábor emléktábláját a Lechnerben

Az egykori VÁTI 2017-ben elhunyt vezetőjére emlékeztünk

Korábbi kollégái és tisztelői főhajtásától kísérve felavatták Paksy Gábor emléktábláját a Lechner Tudásközpontban. Az egykori VÁTI 2017-ben elhunyt vezetőjének érdeme, hogy korát megelőzve felismerte az adatok térbeli megjelenítésének szerepét a tervezői munkában és a rendszerváltás utáni években sokat tett azért, hogy az állami tervezővállalatok tervtári-könyvtári dokumentumai a privatizáció során ne kallódjanak el. Az ünnepség résztvevői az emléktábla-avatást követően bejárták a Paksy Gábor által megálmodott, több mint húsz éve gyarapodó tervtárat is.

A 2017 karácsonyán elhunyt Paksy Gábor emléktáblájának avatásra gyűltek össze a Lechner Tudásközpontban január 29-én 15:00 órakor a kiemelkedő vezető régi kollégái, az egykori VÁTI ma is összetartó kollektívája. A több mint fél évszázadnyi működés után a kétezertízes években megszűnt tervezőintézet és Paksy Gábor volt vezérigazgató személye csaknem nyolcvan embert hozott össze a Lechner Tudásközpontban ezen a fagyos januári napon.

Az emléktábla leleplezése előtt az egykori VÁTI munkaközösség nevében a szervező Kálnoki Kis Sándor, a Magyar Urbanisztikai Társaság részéről Salamin Géza elnök, a VÁTI és a Lechner Tudásközpont közötti folytonosság jegyében Barkóczi Zsolt egykori és jelenlegi informatikai vezető, és Fekete Gábor a Tudásközpont vezérigazgatója méltatta Paksy Gábor munkásságát.

Az eseményt Kálnoki Kis Sándor nyitotta meg, aki csaknem másfél évtizedig maga is vezette a legendás intézetet és aki elsőként szorgalmazta a tábla elhelyezését. Az emléktábla azért került a Lechner Tudásközpontba, mert a Lechner a VÁTI szellemi örökségének folytatója és mert maga Paksy Gábor is itt, a Tudásközpontnak otthont adó épületben kezdte meg a mára hatalmasra növekedett gyűjtemény gyarapítását. –  Hatvan évnyi térségi tervezési, urbanisztikai és építészeti érték van együtt ezek között a falak között és szolgálja tovább a nemzetet, Paksy Gábor eredeti elgondolása szerint. Az ő érdeme, hogy a második világháború végétől a rendszerváltásig keletkezett állami építkezések terveit és a regionális, valamint településfejlesztési és -rendezési dokumentumokat nem engedte szétaprózódni, hanem egy helyre koncentrálta őket és lehetővé tette, hogy közkinccsé váljanak. Míg ezt az eseményt szerveztük, számos alkalommal láttam, mennyien jönnek ide most is aztért, hogy ezekből az összegyűjtött anyagokból dolgozzanak, ezeket az építésműszaki tervdokumentumokat, rendezési terveket kutassák, ezekbe bepillantást nyerjenek, az elképzelés tehát kiállta az idő próbáját és az eredmény igazolta Paksyt. –  mondta el Kálnoki Kis Sándor.

A Lechner Tudásközpont nevében először Barkóczi Zsolt infokommunikációs igazgató, egyben a VÁTI egykori informatikai szolgáltatási igazgatója köszöntötte régi munkatársait, valamint a rendezvény szervezésében közreműködő Magyar Urbanisztikai Társaság és a Lechner Tudásközpont megjelent képviselőit, szaktársakat, kollégákat. – A TeIR és a Dokumentációs Központ létrehozása volt Gábor két nagyon fontos munkája. Én a TeIR létrehozásának kezdetén szerződtem a VÁTI-hoz és csaknem 10 évig, egészen nyugdíjba vonulásáig dolgozhattam együtt vele. 1996-ban született meg a jogszabály, melynek alapján létrejöhetett az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer, azaz a TeIR, amely több mint 20 éve, 1997 óta szolgálja az adatok térbeli és diagramos ábrázolásából profitáló szakmai és szélesebb közönséget. A másik nagy vállalás, a tervlapok millióit rejtő Dokumentációs Központ fizikai megvalósulása is erre az időszakra tehető. 1993-ban kormányhatározat született, amely után röviddel Paksy közreműködésével közalapítvány szerveződött, melynek jogai 1996-ban kerültek a VÁTI-hoz. Ekkortól beszélhetünk a mostani tervtár tényleges kezdeteiről. Először egy, majd évről évre egyre több vidéki és fővárosi, regionális és országos tervezővállalat bízta tervhagyatékát e falak védelmére. Paksy elgondolása tehát ismét helyesnek bizonyult, de a megvalósításhoz szükség volt a gyarapodó állományról gondoskodó kollégákra és a megfelelő jogszabályi és más szabályozási hátteret biztosító szakmai irányítókra is. – szögezte le Barkóczi Zsolt.

A Magyar Urbanisztikai Társaság nevében Salamin Géza elnök, szintén egykori VÁTI-s, csatlakozott a beszélők sorához. – A szellemi műhelyként nyilvántartott VÁTI egyik legnagyobb érdeme volt, hogy képes volt generációkat és szakmákat összekapcsolni. Az Európai Unió felé mozduló országot ebben a közeledésben maximálisan segítette, a változó helyzethez rugalmasan alkalmazkodva mindig megtalálta az új szerepeket és lehetőségeket. Érdemes elmondanunk, hogy a VÁTI szakmai műhelyének energiái nem tűntek el, hanem tovább élnek, intézményes és kollegiális vonatkozásokban egyaránt. Ahogyan a Lechner Tudásközpont a VÁTI „hardverét” viszi tovább, úgy a Magyar Urbanisztikai Társaság a „szoftverét”, szakmai kultúra, a gondolkodás és az emberek közötti együttműködés lehetőségét. – fejtette ki Salamin Géza.

Fekete Gábor a Lechner Tudásközpont igazgatója beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a Lechner ma is igyekszik megőrizni és megmutatni azokat a kincseket, amelyek Paksy és elődei munkája nyomán a gondozásunkba kerültek és kerülnek. – A VÁTI-ban végzett jelentős szakmai feladatokat a Lechner Tudásközpont vitte tovább, és teszi ezt a jövőben is. Ma is magas szakmai színvonalon végzünk térségi, területi tervezési feladatokat, működtetjük a tervezési folyamatokat támogató informatikai alkalmazásokat - ezek között az immár húsz éve elérhető, téradatokon alapuló területi elemzési rendszert, a TeIR-t, melynek létrejötte annak köszönhető, hogy Paksy Gábor felismerte a térinformatikai fejlesztésben rejlő lehetőségeket, amelyek a kilencvenes években még nem voltak olyan nyilvánvalóak, mint ma, és amely lehetővé tette a tervezés megújítását, új szakemberek bevonzását. Fejlesztünk és üzemeltetünk továbbá számos építésügyi alkalmazást, és ahogyan előttem elhangzott, gondozzuk és gyarapítjuk a Dokumentációs Központ gyűjteményeit, illetve kezeljük a VÁTI irattárát, és szakkönyvtárának alapjain működtetjük saját könyvtárunkat – fejtette ki Fekete Gábor vezérigazgató.

A táblát állító három szervezet – az együttműködés jegyében –  a vezetők egyetlen közös mozdulatával leplezte le az emléktáblát, majd Kis Yvette a Dokumentációs Igazgatóság vezetője és Hámory Zsófia a Dokumentációs Központ osztályvezetője két turnusban épületbemutató sétára invitálta a táblaavatásra összegyűlt népes közösséget.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Juhász Réka