Felelősségbiztosítás modul az elektronikus építési naplóban

Tervezői vagy kivitelezői felelősségbiztosítás nélkül nem nyitható főnapló

Február elsejétől elérhető a felelősségbiztosítás modul az elektronikus építési naplóban. Az éles indulás óta 708 tervezői és 140 kivitelezői felelősségbiztosítási kötvény adata került be az e-építési naplóba.

Mint ismeretes, az építész tervezők és fővállalkozó kivitelezők számára 2017-től kötelező felelősségbiztosítási szerződést kötni a 353/2016. (XI. 18.) Korm. rendelet módosítása értelmében. A biztosításkötési kötelezettség a 300 m2 összes hasznos alapterületet meg nem haladó, egyszerű bejelentéssel érintett lakóépületek építése, bővítése esetén áll fenn. A területet szabályozó kormányrendeletek értelmében február 1-jétől az elektronikus építési napló fogadja a felelősségbiztosítással kapcsolatos adatokat, sőt február 17-től, az e-építési napló készenlétbe helyezési kérelem benyújtása, továbbá a főnaplók megnyitása a biztosítással kapcsolatos blokk kitöltése nélkül nem is lehetséges. Az adatok megadását elmulasztó felhasználót felugró ablak figyelmezteti a hiányosságra. A kapcsolódó kormányrendeletek a tervezői és a fővállalkozói szerződéskötés dátumától függően határozták meg a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás kötelező meglétét. A felelősségbiztosítások meglétének automatikus ellenőrzése február 17-én indult el a webes e-építési napló felületén.

A felelősségbiztosítás modul éles indulásától kezdődően 708 tervezői és 140 fővállalkozói kivitelezői felelősségbiztosítást rögzítettek. A tervezői felelősségbiztosításokkal érintett e-építési naplóból 62 volt előkészítés alatt, ami még nem feltétlenül jelenti az építkezés megindulását.

A kötelező felelősségbiztosítás célja az építtetővel közvetlen szerződéses kapcsolatban álló építész vagy más szakági tervező által vállalt tervezési és tervezői művezetési tevékenység körében okozott kár, valamint fővállalkozó kivitelező és alvállalkozói, illetve felelős műszaki vezető által okozott kár megtérítése. A biztosításkötési kötelezettség online teljesíthető. Csaknem tucatnyi biztosítótársaság rendelkezik megfelelő termékkel, sőt kifejezetten a tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítási ajánlatok összevetésére és megkötésére alkalmas weboldalak is segítik a megfelelő kötvényfajta megtalálását. A jogszabályi kötelezettség folyamatos, illetve csak egy épületre megkötött, vagyis projektalapú biztosítással is teljesíthető.

A tervezői felelősségbiztosítás fennállása a főnapló nyitását követő 2 évben kötelező, fővállalkozó kivitelező esetén a biztosításnak a lakóépület teljes műszaki átadás-átvételéig kötelező élnie. Amennyiben a naplónyitás után a tervezési-kivitelezési folyamat során, de a jogszabályban előírt határidő előtt megszűnik a biztosított jogviszony, vagy nincs fedezet a biztosításra, akkor a biztosító 15 napon belül értesíti az illetékes építésfelügyeleti hatóságot, amely eljár az ügyben.

A biztosítás megkötésére tehát nem az elektronikus építési napló felületén kerül sor, ott már csak a meglévő kötvény számát, a biztosítótársaság nevét és a kötelezettségvállalás kezdetét kell megadni, valamint nyilatkozni kell a biztosítási fedezet meglétéről, melyet tényszerűen a mellékletként feltöltött biztosító által kibocsátott igazolás hitelesít. A felelősségbiztosítás adatait kérő rovat előtt kiemelt figyelmeztetés is olvasható.

A kivitelezői felelősségbiztosítás korábban megnyitott egyszerű bejelentésű e-építési naplók esetében is kötelező, ha új főnapló megnyitására kerül sor, ennek hiányában munkaterület átadásra sem kerülhet sor.

Juhász Réka