GDi Magyarország Felhasználói Konferencia 2019

Fókuszban a térinformatika

Idén október 4-én az ESRI ismét megrendezte a térinformatikai technológiákkal foglalkozó GDi Felhasználói Konferenciát, ezúttal a Groupama Arénában. Az egész napos eseményen a legújabb térinformatikai megoldásokat és azok felhasználási területeit mutatták be az előadók. A Lechner Tudásközpontot dr. Sik András térbeli szolgáltatások igazgató képviselte.

Hazánkban minden évben sor kerül az ESRI (Environmental Systems Research Institute) szervezésében a GDi Magyarország Felhasználói Konferenciára, melynek célja egyrészt a térinformatika újdonságainak, másrészt a hazai fejlesztések eredményeinek bemutatása. A Groupama Arénában megrendezett eseményen az alkalmazott térinformatika legfontosabb képviselői gyűltek össze: szakmai szervezetek, kutatóhelyek, egyetemek és cégek egyaránt, idén különösen nagy számban.

A 2019. október 4-i konferencia "see what others can’t", vagyis "lásd, amit mások nem" jelmondatára utalt köszöntőjében a GDi Group vezérigazgatója, Boran Lončarić, aki felhívta a figyelmet arra a küldetésre, melyet a térinformatika eszközei nyújthatnak a globális klímaváltozás okozta krízis kihívásai ellen. A megnyitót követő érdekfeszítő előadások során a résztvevők betekintést kaphattak a téradatkezelési technológiák közép- és hosszútávú jövőjébe, a különböző felhasználási területeken – például katonai, közigazgatási téren – szerzett tapasztalatokba.

A plenáris szekcióban adott elő dr. Sik András, a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője, aki a Tudásközpont kibővült téradat-nyilvántartásairól beszélt. Az elérhető adatok – a légi- és műholdfelvételek, ortofotók, terepmodellek – részletes ismertetését követően bemutatta többek között az elektronikus közműnyilvántartás működését (E-közmű),  a 3D épületinformációs modellezést (BIM) és annak sokrétű gyakorlati hasznosítását, valamint beszélt a településszabályozást segítő adatkörökről és a Térségi Tervezést Támogató Rendszerről (E-TÉR).

A délutáni program előadásai párhuzamosan egy A és B szekció keretében folytatódtak, mely során a szakértők bepillantást nyerhettek – többek között – a legfrissebb ArcGIS Pro fejlesztésekbe, a „föld alatti”, a „vízi” és a „légi” térinformatika világába, de izgalmas előadásokat hallhattak az érdeklődők arról, hogy akár egy egyszerű térstatisztikai adatnak is milyen különböző megjelenítési formái lehetnek.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Tábi Emőke