Használd jól a közadatot! - Databoom Hackathon a Kitchen Budapestben

A Lechner adatkészlettel támogatta az első közadathasznosítási programozási versenyt

Használd jól a közadatot! - Databoom Hackathon címmel 24 órás hackathon zajlott a hét végén, április 15-16-án a Kitchen Budapestben. Az első magyar közadat-hasznosítási programozási versenyt a Lechner Tudásközpont hatalmas adatkészlettel támogatta. Az adatokat Both András, a Tudásközpont infokommunikációs igazgatója mutatta be, Szemerey Samu urbanista, a Lechner Okos Város Központjának szakértője zsűritagként vett részt az eseményen.

A versenyre programozók, adatelemzők, designerek, illetve helyi önkormányzatban, a közigazgatásban, civil szervezetekben jártas szakemberek és kutatók jelentkezhettek, bárki, akit érdekelnek a helyi adatok vagy érintett a témában. Az április 15-én pénteken induló és 24 órával később záruló rendezvényen csaknem tucatnyi 3-5 fős csapat indult, amelyből végül öt prezentálta eredményeit a szombat délutáni pitchen.

A Databoom Hackathon célja az volt, hogy a csapatok a Helyi téradatok (GIS, BigData), az Átlátható helyi költségvetés (Transparent City) és a Helyi közadatok (Smart City) témakörökben mindössze 24 óra alatt alkossanak meg olyan digitális alkalmazásokat, amelyek – nyílt hozzáférésű európai uniós, valamint helyi önkormányzati adatokra (open data) építve – Magyarországon is alkalmasak lehetnek valós helyi lakossági és vállalkozási igények kielégítésére.

A Lechner Tudásközpont a Helyi közadatok kategória versenyzőit segítette építésüggyel kapcsolatos adatokkal. A téradatokat a http://api.lechnerkozpont.hu weboldalon keresztül érhették el a csapatok, szabványos formában JSON, vagy WMS formátumban. – A Tudásközpont hasonlóan a BKK FUTÁR Utazástervező API-hoz, elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy a közadatok újrahasznosítása érdekében a nagyközönség számára úgynevezett API-kat készítsen. Ezzel a céllal jött létre Tudásközpont Opendata aloldala, ami a verseny indulásától érhető el. – mondta el az adatok bemutatása kapcsán Both András, a Lechner Tudásközpont infokommunikációs igazgatója.

Mi az a hackathon?

A hackathon népszerű műfaj. A hack és a marathon szavak összevonásával keletkezett név olyan versenyt takar, amely során egy feszes határidő szorításában dolgozó fejlesztőcsapat alkalmazásfejlesztési megoldásokat, jól körülhatárolt felvetésekre adott válaszokat dolgoz ki. Az esemény kezdetén a csapatok adatokat, adatbázisokat kapnak, melyeket felhasználva meghatározott idő alatt prototípus szintű válaszokat dolgoznak ki.

A Lechner Tudásközpont által szolgáltatott adatállományok között szerepeltek többek között energetikai tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok, készenlétbe helyezett e-építési naplók, általános építésügyi engedélyezési ügyek, Magyarország védett természeti területei, működő- és felhagyott bányái, közlekedési hálózata, kőolaj- és földgázvezetékek, de georeferált szabályozási tervek is.

A Holland Királyság Nagykövetsége által felajánlott fődíjat a Drop the Base elnevezésű fejlesztőformáció nyerte el, így ők utazhatnak Amsterdamba a holland soros EU elnӧkség programsorozat részeként 2016 júniusában megrendezendő Transparency Camp Europe 2016 eseményre.

A héttagú zsűri által legjobbnak ítélt Drop the Base csapat a kiadott adatkörökből az üres ingatlan adatbázisra építkezve tervezett egy oldalt, helyi lakók, vállalkozók számára, ahol az üresen álló épületek felhasználására vonatkozó javaslataikat az ingatlanokat kezelő önkormányzat felé jelezni tudják.

- A rendelkezésre álló rövid idő ellenére a győztes prototípusban jól megszerkesztett, átgondolt módon lehet az üres helyiségekre programigényt illetve felhasználási ötletet bejelenteni, melyet az önkormányzat kezelni, adott esetben támogatni tud. – mondta el Szemerey Samu urbanista, a Lechner Okos Város Központjának szakértője. - Meglepett, hogy ilyen rövid idő alatt milyen szintű haladást tudtak produkálni a csapatok és az is, hogy mennyire lelkesek. Többen jelezték a prezentációt követően, hogy szívesen foglalkoznának tovább is a megkezdett témával. Nagyon jónak gondolom az irányt, ami felé nyitott ez a rendezvény, mert a közadatoknál az adatgazdák és a feldolgozók együttműködése nem mindig harmonikus. Bízom benne, hogy lesz még folytatása az ilyen fejlesztő folyamatoknak, mert a városok működésének igen fontos része az adataik gazdasági és helyi innováció felé megnyitása. – fejtette ki Szemerey Samu.

Mi az az API?

Az alkalmazásprogramozási felület (angolul application programming interface, röviden API) egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak. Egy nyilvános API segítségével lehetséges egy programrendszer szolgáltatásait használni anélkül, hogy annak belső működését ismerni kellene. (Forrás: Wikipédia)

A K-Monitor, a Magyary Zoltán E-közigazgatástudományi Egyesület és a Kitchen Budapest szervezésében megrendezett programozói verseny szakmai együttműködő partnere a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács volt. A rendezvénynek a Kitchen Budapest (KIBU) technológiai és innovációs labor tere adott otthont, ahol a maratoni küzdelem időtartama alatt versenyzők lankadatlan figyelmét mérhetetlen mennyiségű kávé tartotta fókuszáltan.

Az esemény weboldalán hamarosan megtekinthetők az eredmények, valamint az ott készült képek is: http://databoomhackathon.weebly.com

Képek forrása: Bogdán Réka

Juhász Réka