Lakótelepépítési és társadalmi kísérletek a ’60–70-es években – kiállításmegnyitó

„Lakni tudni kell!”

A hatvanas évek legégetőbb építészeti kérdése Budapesten a lakásínség volt, amelyre a korabeli építészek és várostervezők Budafokon, egy átfogó építészeti és életmódkísérletben keresték a választ.

Hogyan silányodott ez a társadalmi fókuszú, szinte futurisztikus és jobbító szándékú megközelítés egy mennyiségi szempontokat előtérbe helyező, tömeges lakásépítési hullámmá?  

Hogyan lehet, hogy tehetséges és elszánt építészek nagyratörő és alapos tervei nyomán olyan lakónegyedek születtek (Budafokon, Kelenföldön és Újpalotán), melyek nem minden esetben elégítik ki az egyéni élet összes árnyalatát?

A kiállításon megismerhetők a Dokumentációs Központ Terv-, Fotó- és Filmtárának dokumentumai, melyek segítik megérteni a korszak tömeges lakásépítését és megválaszolni a kérdéseket. Ehhez járulnak hozzá a kor meghatározó építészeinek, várostervezőinek, szociológusainak, politikusainak és a lakótelepek lakóinak elbeszélései, melyek szintén a tárlat részét képezik.

A kiállítás kurátorai: Hutter Katalin Cecília, Rakovszky Zsófia, Végh Árpád
A kiállítás arculati terve: Báron András, Kirkovits Andrea, Korcsmáros László

A kiállítást megnyitja: Benkő Melinda, a BME Urbanisztika Tanszék vezetője

Időpont: 2019. 05. 23., 18:00
Helyszín: Lechner Tudásközpont, 1111 Bp., Budafoki út 59. E/3.

A kiállítás hétfőtől csütörtökig 9-től 17 óráig látogatható, eseti kurátori tárlatvezetés a tervtar@lechnerkozpont.hu címen kérhető.

A megnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk, az esemény Facebook oldala itt érhető el.

Borítókép: Az Erkélyházak a Pécskő Üzletházzal, a Garzonházakkal és az Állami Áruházzal a Főtértől délre, 1982. – Magyar Rendőr / Fortepan Nr. 66936