Október 2. – Az Építészet Világnapja

Az idei mottó: „Climate Change Action!”

Az Építészet Világnapja – amit minden évben október első hétfőjén ünneplünk – a Nemzetközi Építész Szövetség (Union Internationale de Architectes) kezdeményezésére jött létre 2005-ben, hogy emlékeztesse a világot arra a felelősségre, amit az emberiség környezetének, életterének megformálása jelent.

Időnk körülbelül 90 százalékát épületeink belső tereiben töltjük el és a fennmaradó rész jelentős hányadát is a városaink, településeink terein, utcáin, az épített környezet által körülvéve. Általában nem vagyunk a tudatában annak, milyen nagy hatással van ránk a környezetünk, mind a fizikai, mind a mentális állapotunk szempontjából, pedig az építészet több aspektusán keresztül is erősen befolyásolja a mindennapjainkat.

Forrás:Biel Susanna + Stefanos Theodorou - UIA/HYP CUP 2014

Ez a nap jó alkalom arra, hogy elgondolkozzunk az építészetben rejlő lehetőségeken, vagyis hogy milyen területeken teheti jobbá vagy ronthatja az életminőségünket. Az épületek legelsősorban térbeli geometriájukkal határozzák meg a rendelkezésünkre álló belső és külső tereket, a funkcionális használhatósághoz jól méretezett terek és berendezési tárgyak kellenek. Az ember a hőmérséklet és a páratartalom viszonylag kis tartományában érzi jól magát, a változó időjárási körülmények között ezt is az épületeink nyújtják nekünk. A biológiai létünkhöz szükségünk van még megfelelő mennyiségű oxigénre is, a hormonháztartásunknak pedig természetes fényre, amit a szellőzés és a természetes megvilágítás helyes tervezése biztosít kedvező esetben. Nem elhanyagolhatóak még az akusztikai körülmények sem: általában is fontos a zajmentes környezet, de bizonyos esetekben az akusztikai tervezésnek kiemelt jelentősége van.

Nyugat-Európában már régóta jól ismert kifejezés a Building Related Illnesses vagy a Sick Building Syndrome, amelyek a rossz minőségű épületek által okozott panaszokat és betegségeket jelentik. A kellemetlen hőmérsékleti viszonyok, páratartalom, légmozgás, rossz megvilágítás, oxigénhiányos vagy nagyon zajos környezet mellett súlyos veszélyforrást jelenthetnek az építőanyagokból vagy esetleg a klimatizálással a helyiségbe jutó káros anyagok vagy kórokozók.

A fizikai létezésünk mellett a pszichés jó közérzetünket is nagyban befolyásolják a fenti tényezők, és ezeken kívül a színek, a formák, a felületek. Az építészet hatással van az emberi kapcsolatokra, a viselkedésre: kulturált környezetben magunk is igényesebbek leszünk, míg a lepusztultság sokszor durvaságra, sőt vandalizmusra sarkall. Az építészetnek sokszor szimbolikus szerepe is van, elég, ha egy-egy város ikonikus épületeire gondolunk.

Idén az Építészet Világnapjának mottója a klímaváltozás elleni küzdelmet helyezi a középpontba. A veszély valós: a gyors urbanizáció, az egyre növekvő épületállomány a széndioxid-kibocsátás növekedésének kockázatát rejti magában. A CO2 kibocsátás 40 százalékáért ugyanis az épületeink felelősek, ezért nagyon fontos az energiatudatos építés és a meglévő épületek energia felhasználásának csökkentése, valamint minél több megújuló energia igénybevétele. Ugyanígy rendkívül nagy a jelentősége a zöldfelületeknek a városi hősziget-effektus mérséklésében.

Az Építészet Világnapját általában több esemény is ünnepli, az idei évben október 2-án 10.30-kor ünnepélyes megnyitóval kezdődik majd a rendezvénysorozat a MÉSZ székházában, az Ötpacsirta u. 2. szám alatt. Szokás szerint ekkor lesz – pontosabban 10.45-től – az Év Háza 2017 pályázat díjátadó ünnepsége is, amelyre itt lehet regisztrálni.

14.30-tól a Kós Károly teremben az érdeklődők megtekinthetik a Medgyaszay Istvánról Az építészet Bartókja címmel készült filmet, a 140 éve született építészről megemlékező kiállítás keretében. 16 órakor kezdődik a MÉK-MÉSZ Diplomadíj pályázat eredményhirdetése, majd ezt 17.30-tól a Magyar Építőművészetért Érem ünnepélyes átadása követi, amelyet ezévben Zalaváry Lajos nyert el.

Fókuszban a magasház címmel Nigel Dancey, a Foster + Partners vezetőtervezője 18 órától a BudaPart-Kopaszi-gátra tervezett magasház látványtervi koncepcióját mutatja majd be, ezután a világnapot a 19.30-kor kezdődő építész parti zárja.

A világnaphoz kapcsolódóan sok helyen az egész októbert kitöltik az építészeti programok. New York-ban például a hónap minden napján bemutatnak egy-egy épületet és tartanak egy építészeti sétát vagy hajótúrát, amelyekhez a kiállítások és egyéb események sokasága kapcsolódik.

Kép forrása: UIA honlapja

Pesti Monika