Örökségvédelmi nyilvántartások a Lechnerben

Új helyre költöztek a megszűnő Forster Központ elektronikus nyilvántartásai

A Lechner Tudásközpont 2017. január elsejével átvette az örökségvédelmi nyilvántartásokat a tavalyi év végén megszűnt Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtól. A szoftverek, szerverek virtuális átköltöztetése a terveknek megfelelően rendben zajlott, a Lechner infokommunikációs igazgatóságának segítségével. A nyilvántartások üzemeltetése a továbbiakban a Tudásközponthoz feladata.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ 2016. december 31. napján jogutódlással megszűnt. A Forster Központ által ellátott feladatok közül idén januártól a Lechner Tudásközpont végzi a kulturális örökség védelméről szóló törvényben meghatározott nyilvántartások vezetéséhez szükséges szoftvereszközök és virtuális szerverek üzemeltetési és fejlesztési feladatait. A feladatellátás nem terjed ki a nyilvántartások adatainak tulajdonjogára, ezek fölött a tulajdonosi jogokat a miniszter – mint a nyilvántartást vezető hatóság és a kulturális javak hatósága – gyakorolja.

A három átvett szakrendszer az Örökségvédelmi egységes és központi hatósági nyilvántartás, ennek alfanumerikus adatrögzítő rendszere és a Műemléki tudományos szakrendszer.

A rendszerek virtuális költöztetése egy hónap alatt, zökkenőmentesen ment végbe, a kötelező adminisztráció mellett, a Lechner informatikai és IT üzemeltetési osztályának segítségével. Az örökségvédelmi nyilvántartások átvételével az Országos Építésügyi Nyilvántartáshoz (OÉNY) erősen köthető jegyzékek így a megfelelő helyre kerültek, mert a kapcsolat az OÉNY és az örökségvédelmi rendszer között biztosítottá vált. Az átvétel a Lechnertől megszokott megbízhatósággal határidőre megtörtént és nem okozott fennakadást a hatósági munkában. Az örökségvédelmi informatika átkerülésével a Tudásközpont építésügyi informatikai profilja kiegészült, szélesebb alapot adva ezzel a KÖFOP projektek megvalósításához.

Juhász Réka