Sétákkal várta látogatóit a Lechner tervtára

Újabb szép Örökségnapi szombat a Tudásközpontban

Több emeletnyi archív tervdokumentum között vezetett az út a Lechner Tudásközpont épületbejárásain, melyekre a Kulturális Örökség Napjai keretében szeptember 21-én, szombaton került sor. A szakértői előadással kísért építészeti és regionális fejlesztésekhez, településekhez kapcsolódó tervek milliói között kanyargó sétákon kívül az érdeklődőknek lehetőségük nyílt megnézni a Lakótelep-építési és társadalmi kísérletek a ’60-as, ’70-es években – „Lakni tudni kell” című kiállítást is.

Tervtári sétákkal és kiállítással várta az épületek titkait fürkésző érdeklődőket a Lechner Tudásközpont a Kulturális Örökség Napjai Keretében szeptember 21-én, szombaton. Az egész napos esemény keretében két alkalommal, délelőtt és délután is sor került egy-egy vezetett épületbejáró sétára, melynek keretében az érdeklődők felmehettek a Tudásközpont egyébként zárt tervtárába, ahol egyrészt megcsodálhatták a Lechner Budafoki úti irodáinak otthont adó egykori Lágymányosi Dohánygyár raktárépületének közel 110 éves tereit, másrészt megismerkedhettek a tervtári gyűjtemény érdekességeivel is.

A Tudásközpont két épülete is az 1965-ig működő egykori Lágymányosi Dohánygyár jellegzetes ipari szecessziós épületegyüttesében található, közülük a nagyobb, a hosszan elnyúló egykori dohányraktár rejti a II. világháború vége és az 1990-es évek eleje között állami költségvetésből épült épületek, infrastrukturális beruházások építésműszaki dokumentumait. A pauszra rajzolt tervek, régi tervtekercsek, mappák és tervlapok legidősebb darabjai 75 évesek. Szintén ez a tervtár őrzi az elmúlt 7 évtized települési, térségi, országos tervezési, fejlesztési dokumentumait is, valamint a korszakhoz kapcsolódó építésügyi fotóarchívumot és filmgyűjteményt is.

A ma kerületi védelem alatt álló néhai dohánygyári épületkomplexum, mely századforduló ipari építészetének érdekes és szép együttese és amelynek elemei ma is az eredetihez közeli állapotban állnak, 1910-ben kezdte meg működését. Az épületek tervei 1908-ban kerültek le Zobel Lajos, az építtető Kereskedelemügyi Minisztérium főtanácsos építészének asztaláról, a gyártelep valamennyi épülete tejesen 1912-re készült el és 1965-ig üzemelt. 

A séták közötti időben az ügyféltérben megtekinthető volt a Lakótelep-építési és társadalmi kísérletek a ’60–70-es években - "Lakni tudni kell" című kiállítás is, amely a házgyári építkezés kezdeteit és következményeit dolgozza fel.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásköpont

Juhász Réka