Településtervezés a gyakorlatban

Egyetemi hallgatók a Lechnerben

A Lechner Tudásközpontban folyó munkába, a települési adatok, a terület- és településtervezés rejtelmeibe nyerhettek bepillantást szeptember 9-én a Szent István Egyetem tájrendező és kertépítő mérnök hallgatói, akik előtt még az építésműszaki dokumentumok százezreit őrző tervtár vasajtaja is kinyílt.

Településtervezés iránt érdeklődő hallgatók látogattak el szeptember 9-én a Lechner Tudásközpontba, ahol kihelyezett oktatás keretében ismerkedtek meg a Lechnerben folyó munkával, a gyakorlatban is jól hasznosítható tudnivalókkal. A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar tájrendező és kertépítő mérnök alapképzésének településüzemeltetésre szakosodott diákjait és az őket kísérő két tanárt Dr. Sik András, a Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője köszöntötte.

Az előadások sorát Dr. Nagy András téradatelemzési szakértő kezdte, aki az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerben (TeIR) rejlő lehetőségekkel kápráztatta el a hallgatókat.  A Lechner Tudásközpont által fejlesztett alkalmazásból többek között az is lekérdezhető, hogy mekkora jövedelemmel rendelkeznek a megyeszékhelyeken és nagyobb városokban élők, hány gyerek van a környéken és milyen a városrész, vagy település intézményi ellátottsága. A TeIR többszázféle mutatójának kezelését elsajátítva bárki összeállíthat magának olyan szűrést, amelynek eredményéből – például a Helyzet-Tér-Kép alkalmazás használatával – látványos következtetéseket vonhat le a rendelkezésre álló települési adatokból. A folyamatosan gyarapodó, frissülő rendszer a település- és területfejlesztéssel, valamint -rendezéssel foglalkozó szakemberek állandó segítőtársa.

Devecseri Anikó vezető térségi tervező a terület és településtervezési munkát segítő Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszerről (E-TÉR) tartott ismertetőt, a Tudásközpont fejlesztésében megvalósuló alkalmazás online platformra tereli a térségi tervezéssel összefüggő folyamatokat. A rendszer három – tájékoztató, egyeztető, tervezői – modulja több lépésben valósul meg, amelyek közül az E-TÉR Tájékoztató modulBETA már az országos és a kiemelt térségi tervek térképeinek bemutatásával üzemel.

Végül az archív terveket, szakirodalmat, fotókat, filmeket őrző és gyűjtő szervezeti egység osztályvezetője, Hámory Zsófia beszélt az egyetemistáknak a Dokumentációs Központról, amely már évtizedek óta támogatja a térségi, települési tervezéssel, illetve az építészettel, építésüggyel foglalkozó szakemberek munkáját. A látogatás lezárásaként a Lechnernek otthont adó egykori dohánygyárban a hallgatók bejárták a több mint 6000 négyzetméteres raktárterületet, ahol megtekinthették az elmúlt 70 év során készült tervanyag egy részét, az őrzés és a tárolás módozatait. A gyűjtemény forrásanyag-állománya interneten is kereshető és a Tudásközpont ügyfélterében előzetes egyeztetést követően ingyenesen betekintésre is van lehetőség.

Jancsó Ágnes