Téradatok vizualizációja és elemzése

LED - Lechner Education vol.06

Egyre több adat válik elérhetővé településeinkről, azonban jól működő adatbázis és hozzáértő elemzés nélkül az adatok önmagukban nem elegendőek a térségi tervek, fejlesztések és stratégiák kidolgozásához. Január 30-án, az idei év első LED – Lechner Education eseményén a téradatok vizualizációjának és elemzésének kulisszái mögé pillanthatnak be az érdeklődők.

A településekről és az ország egyes térségeiről egyre több adat áll rendelkezésre, melyek felhasználása szinte elengedhetetlen a megfelelő tervek, fejlesztések és stratégiák valamint okos város projektek kidolgozásához. Egy jól működő adatbázis felépítése azonban nem egyszerű feladat: a helyes mutatók kiválasztása és használata kihívás elé állítja nemcsak a tervezőket, hanem a döntéshozói oldalt is.

De hogyan kapcsolódnak össze a települések az adatokkal és honnan érhetőek el a mérőszámok? Milyen rendszerek és adatbázisok használata szükséges a térségi tervek, a fejlesztési stratégiák és a városi létet vizsgáló kutatások kidolgozásához? Hogyan lehet újrarajzolni Magyarország térképét TeIR adatok alapján? És egyáltalán, az adatalapú városüzemeltetéshez hogyan lehet megismerni az adatok természetét és működését?

A Lechner Tudásközpont és a Databánya közös szervezésben megvalósuló meetup jellegű LED-en az épített környezet alakításában jártas és az (adat)vizualizációs eszközöket napi szinten használó kutatók mutatják be legújabb eredményeiket. A Lechner Tudásközpont téradat-elemzési szakértője, Dr. Nagy András az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) alkalmazást mutatja be, Devecseri Anikó vezető térségi tervező pedig a TeIR gyakorlati alkalmazásának lehetőségeiről beszél. Tir Melinda, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának kutatási asszisztense Helyi munkaerőpiacok körülhatárolása nagy felbontású földrajzi adatokkal címmel tart előadást. Az esemény zárásaként Korompai István, a Databánya szakértője az adatvizualizáció rejtelmeibe nyújt betekintést.

TeIR
Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer, vagyis a TeIR, olyan webes térinformatikai rendszer, amely segítségével a különböző adatgazdáktól származó, térben és időben szűrhető adatok kereshetők, lekérdezhetők és tetszőleges mutatók képzésével vizualizálhatók, azaz kartogramon, diagramon, táblázatok, riportok, vagy infografikák formájában megjeleníthetők. A rendszert a Lechner Tudásközpont üzemelteti.

Előadók:

  • Dr. Nagy András (téradat-elemzési szakértő, Lechner Tudásközpont, 3D Építésügyi Módszertani Osztály): Adatok aranybányája - A TeIR rendszer
  • Tir Melinda (kutatási asszisztens, MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont): Helyi munkaerőpiacok körülhatárolása nagy felbontású földrajzi adatokkal
  • Devecseri Anikó (vezető térségi tervező, Lechner Tudásközpont, Térségi Tervezési Osztály): Mit találtam a TeIR bányában? - Térségi tervező az adatok között
  • Korompai István (adatvizualizációs szakértő, Databánya): Városaink az "N dimenziós térben" - Az ország újrarajzolása

Helyszín: Lechner Tudásközpont, Ügyféltér (1111 Budapest, Budafoki út 59. E/3. sárga épület)

Időpont: 2018. január 30. (kedd) 18:00

Jelezz vissza a Facebookon és gyere el, a belépés ingyenes! 

Lechner Education
A LED - Lechner Education a Lechner Tudásközpont előadássorozata. A prezentációs eseményen nemcsak izgalmas előadásokat hallhatsz egy adott témában, hanem fel is teheted a Tudásközpont kollégáinak a kérdést: ők hogyan csinálják? Az egyes alkalmakkor olyan nemzetközileg is aktuális projekteket mutatunk be az érdeklődőknek, amik a jelenben meghatározzák, a jövőben pedig formálni fogják az épületeket, a településeket, az információs-technológiát és ezeken keresztül a magyar társadalom egészét.

Jancsó Ágnes