Új adatokkal bővült a Lechner Tudásközpont távérzékelési adatbázisa

2020-as légifelvételek, ortofotók és felszínmodellek a Geoshop.hu oldalon

Hazánkban 38 000 négyzetkilométernyi területről készült légifelvételezés 2020-ban. A lombos és lombtalan időszakban készült felvételek, az ezekből készült ortofotók és felszínmodellek a 2011-es évjáratú ortofotókkal együtt megrendelhetőek a Geoshop.hu oldalon, illetve elérhetőek WMS/WMTS szolgáltatáson keresztül is. 

terkep
Nyíregyháza településszerkezete

2020-ban hazánkban lombtalan (április eleje) és lombos, vagyis vegetációs (augusztus) időszakban együttesen több, mint 38 000 km2 területről készült légifelvételezés. Ezekből készült ortofotók legjobb terepi felbontása az előbbi esetben 20cm/pixel, utóbbi esetben pedig 40cm/pixel. Ezen adatok állami átvétele megtörtént, így a Lechner Tudásközpont távérzékelési adatbázisának részévé váltak. A légifelvételek és ortofotók által lefedett területeket az alábbi ábrák szemléltetik. Jelenleg az ország teljes területét lefedő, legjobb ortofedés három „lombos” évjáratot foglal magába. A „lombtalan” repülések száma pedig 8 járási hivatal illetékességi területével bővült.

terkep

terkep

A fenti területekről a terep, illetve a légifényképezés pillanatában a terepen található bármely fedettség, állandó és ideiglenes, természetes és mesterséges tereptárgyak burkoló felületének magassági viszonyait leíró felszínmodellek is frissültek a Geoshop.hu oldalon. A nagyobb, például teljes megyék, járások területére vonatkozó téradatok a WMS és WMTS szolgáltatások formájában, vagy az ügyfélszolgálaton keresztül érhetőek el.

Számos más téradatkör mellett, ezen adatok és a 2011. évben vagy előtte készült, bárki számára díjmentesen elérhető adatok is elérhetőek a Geoshop.hu geoportálon is a nap 24 órájában. Amennyiben a portálon nem található adatigénye lenne, úgy kérjük, keresse fel ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségek egyikén.

Borítókép: Csongrádi fóliasátrak