Zöld-kék infrastruktúrával a klímabarát településekért

Építésügyi, település- és térségfejlesztési kedvezményezetti találkozó

December 18-án kedvezményezetti találkozót szervezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága. Az építésügyi, település- és térségfejlesztési témájú konferencia fókuszában a zöld-kék infrastruktúra kialakításával kapcsolatos kérdések és megoldások álltak. A Lechner Tudásközpontból Rab Judit osztályvezető tartott előadást, amelyben a témával szorosan összefüggő térinformatikai fejlesztéseket ismertette.

Az építésügyi, település- és térségfejlesztési szektor (klímabarát települések, zöld-kék infrastruktúra) a 2021-2027-es programozási időszakban címmel szervezett konferenciát az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága. A december 18-án tartott rendezvényen a 2021–2027-es programozási időszakra való felkészülés jegyében a résztvevők a szabályozási háttér és a definíciók mellett számos jó gyakorlatot is megismerhettek, amelyek példaként szolgálhatnak a jövőbeli projektek tervezéséhez.

Az előadások középpontjában a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás kapcsán napjainkban kulcsfontosságúvá vált zöldinfrastruktúra-fejlesztési lehetőségek álltak. A városi környezetben a természetes és a stratégiailag megtervezett zöld területek hálózata, a zöldinfrastruktúra magában foglalja a vízi ökoszisztémák alkotta kékinfrastruktúrát is, amelynek egyik központi kérdése a csapadékvíz kezelése. Az előadók a csapadékvíz – mint természeti erőforrás – elvezetése helyett az azzal való gazdálkodás fontosságára hívták fel a figyelmet, ezzel is hozzájárulva az éghajlatváltozás hatásainak csökkentéséhez.

A Lechner Tudásközpontból Rab Judit osztályvezető tartott előadást, amelyben bemutatta azokat a részben készülő, részben rendelkezésre álló térinformatikai megoldásokat és geoadatbázisokat, amelyek a zöldinfrastruktúra kialakításához is jól hasznosíthatók. A háromdimenziós városmodellezés, a földfelszín monitorozása és az űrfelvételek feldolgozása során nyert adatok mellett a Lechner Tudásközpont által kezelt adatbázisokban fellelhető információk – mint az E-TÉR szakrendszerben és az e-közmű rendszerben található adatok – is elősegíthetik a városokban a változatos funkciókkal rendelkező zöld terek tervezését.

Fotó: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Tábi Emőke