Online TeIR-szeminárium a Pécsi Tudományegyetemen

Társadalmi-gazdasági téradatok online

Online kontaktóra keretében ismerkedhettek meg a TeIR térképes adatkutató alkalmazással a Pécsi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatói, valamint a csatlakozó érdeklődők április 22-én. Az hazai települések társadalmi-gazdasági téradatait évtizedek óta gyűjtő, számos interaktív modulból álló weboldal kihasználhatóságát a Lechner Tudásközpont vezető téradat elemzője mutatta meg az érdeklődő fiataloknak, ezúttal Microsoft Teams alkalmazáson keresztül.

Számtalan személyes alkalom után, a kialakult járványügyi helyzet miatt első alkalommal online tanóra keretében is bemutatta a TeIR használatát és felhasználásának lehetőségeit Dr. Nagy András geográfus, a Lechner Tudásközpont vezető téradat elemzője. A Pécsi Tudományegyetem szociológus hallgatói, illetve a legnagyobb közösségi portálon meghirdetett szeminárium további érdeklődői otthoni körülmények között saját képernyőiken keresztül pillanthattak be a TeIR testre szabható alkalmazásainak működésébe. A szociológus hallgatók érdeklődését követve a koronavírus járvány apropóján az óra során az egyes korosztályokhoz tartozó népesség arányát vizsgálták, valamint látványos térképen jelenítették meg az egyetemek vonzáskörzetét, illetve a külföldi hallgatók arányát. A tanóra résztvevői az itt szerzett ismeretekből később kutatások, tudományos esszék, vagy akár diplomamunkák készítésénél profitálhatnak majd.

A digitális oktatást Dr. Tormay Kyra, a PTE Szociológai Tanszékének oktatója szervezte, április 22-én a kijelölt időpontban a monitorok elé ültetve a zömmel pécsi, de Szegedtől Zalaegerszegig az ország minden tájáról érkező hallgatóságot, akik között még egy éppen Izraelben ösztöndíjas hallgató is akadt, aki bizonyára nem tudott volna részt venni az órán, amennyiben arra hagyományos, tantermi keretek között kerül sor. Az oktatásban bevált Teams alkalmazás segítségével a Lechner Tudásközpont szakértője megosztott képernyőn magyarázta a térképeket, diagramokon ábrázolt adatok összefüggéseit.

Az adatokat gyűjtő és vizualizáló informatikai rendszer, megkérdőjelezhetetlen haszna miatt évek óta szerepel számos felsőoktatási intézmény oktatási programjában. A Pénzügyminisztérium megbízásából a Lechner által üzemeltetett TeIR az elmúlt 7 évben közel 100 alkalommal mutatkozott be az ország vidéki és fővárosi egyetemein, valamint egyéb munkahelyeken, összesen 1500 résztvevőnek. A sikeren felbuzdulva az első online alkalmat a tervek szerint továbbiak is követhetik, nem csak a járványügyi okokból kialakult oktatási helyzetben, hanem az azt követő időkben is.

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása.

Borítókép: Lechner Tudásközpont

Juhász Réka