8500 digitalizált légi felvétellel bővült a fentrol.hu

Fekete-fehér, valódi és infraszínes képekkel bővült a Légifilmtár online állománya

Több mint 8500, eddig még nem látható archív képpel gyarapodott a Lechner Tudásközpont online Légifilmtára. A fentrol.hu oldalon díjmentesen elérhető állomány így már 168 587 darab 1959 és 2008 között készült fotót számlál, köztük olyan érdekességek is felbukkannak, mint a Budaörsi repülőtér fogadóépületéről készült 1989-as felvétel vagy a Balassagyarmati Fegyház és Börtön toronyépületén zajló munkálatokat megörökítő fotó 1971-ből.

A Budaörsi Repülőtér fogadóépülete és a Magyar Modellező Szövetség modellrepülő és sebességi autómodell pályái, 1989.

6085 fekete-fehér, valamint 2434 valódi és infraszínes felvétellel bővült a Lechner Tudásközpont online légifotó-állománya. A frissen feltöltött, pontosan 8519 felvétellel már összesen 168 587 darab légifotó között lehet böngészni a fentrol.hu honlapon.

Az új légi felvételek térbeli eloszlása

A Digitális Légifelvétel Archívum projekt keretében elkészült felületen immár hat éve díjmentesen elérhetőek a Légifilmtárban őrzött, 1959–2008 között készült több mint 400 000 archív képkocka már digitalizált elemei. Évente átlagosan kétszer, alkalmanként körülbelül 10 000 felvétellel gyarapodik az online adatbázis, a szkennelés során a korábbi évek gyakorlatát követve most is az analóg állomány legveszélyeztetettebb állapotú képei kaptak elsőbbséget, függetlenül a tartalmuktól és az érintett területektől.

A fiktív helyzetű légi felvételek

Az újonnan feltöltött archív képek között több olyan is van, amelyről a kitartó kutatómunka ellenére sem tudni, pontosan hol készült. Ezek a kockák egyelőre nem valós helyükön jelennek meg a térképen, a felvételek georeferálásában, tehát pontos helyük azonosításában bárki részt vehet – tekintettel a különösen nagy kihívásra, minden film első helyére igazított képkockájáért rendhagyó módon 100 pont jár, a filmek további kockái pedig 11 pontot érnek.

Építési munkálatok a Balassagyarmati Fegyház és Börtön toronyépületének tetején, 1971.

Az újonnan feltöltött képeken látható települések listája itt böngészhető.

Jancsó Ágnes