Az építésügy a hazai jogszabályok értelmében – többek között – magában foglalja az épületekkel, a műtárgyakkal, az építési technológiákkal, és az épített környezet esztétikájával kapcsolatos kutatási, műszaki fejlesztési, valamint hatósági és jogszabályalkotási feladatokat.

Célunk ezzel összhangban, hogy a hazai építésügyi informatikai fejlesztések és szakmai koncepciók mindig megfeleljenek úgy a hatályos jogszabályoknak, ahogy az építésügyi szereplők igényeinek. Fontosnak tartjuk, hogy az általunk fejlesztett és üzemeltetett informatikai rendszerek felhasználói az ügyeiket könnyen és gyorsan elintézhessék, ezért az ő visszajelzéseikre különösen nagy hangsúlyt fektetünk.

Az építésüggyel kapcsolatos feladataink ezzel kapcsolatban szerteágazók. A futó projektek mellett állandó feladatként részt veszünk az épületenergetikai és világörökségi szakterület támogatásában, amelyet lehetőség szerint 3D adatok és modern informatikai megoldások felhasználásával végzünk, szem előtt tartva a hazai és nemzetközi jogszabályokat, szabványokat és irányelveket. Feladatunk az épületinformációs modellezés (Building Information Modeling – BIM) hazai implementációjával kapcsolatos jogszabályi és informatikai vizsgálat, sablonok és útmutatók előállítása, ezzel kapcsolatban pedig a piaci szereplőkkel történő folyamatos kapcsolattartás.

Szintén feladatunk, hogy a folyamatban lévő KÖFOP projektek kapcsán korszerű építésügyi rendszereket készítsünk, a fejlesztők számára ezért informatikai-szakmai támogatást nyújtsunk, ami kiemelten vonatkozik a felhasználók bevonására. Ugyancsak feladatunk, hogy a Lechner Nonprofit Kft által üzemeltetett, folyamatosan fejlődő nyilvántartások közötti összhang létrejöjjön és megmaradjon, tovább támogatva ezzel az építésügy és más társterületek – kiemelten földügy – kapcsolatát. Dolgozunk azon is, hogy adatbázisok tartalmát valódi térbeli információval lássuk el, lehetővé téve ezzel az egyes nyilvántartások közti átjárhatóságot.

Ennek érdekében munkatársaink szakmai és szakértői támogatást nyújtanak a fejlesztés alatt álló és már üzemelő alkalmazások – kiemelten az Építésügyi Hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR), az Elektronikus Építési Napló (e-napló), az Egységes elektronikus közműnyilvántartás (e-közmű), az Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) és a Nemzeti Mintaterv Katalógus (NMTK) – fejlesztőinek és felhasználóinak, biztosítva az építésügyi rendszerek jogszabály szerinti működését.