A Digitális Földhivatal koncepció első lépéseként került sor a „Földhivatali adatok elektronikus non-stop szolgáltató rendszere ügyfélkapun keresztül” (rövid nevén TAKARNET24 projekt) elnevezésű kiemelt projekt megvalósítására, az Elektronikus Közigazgatási Operatív program részeként. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI, jogutód: Lechner Nonprofit Kft.) között 2008. november 28-án került sor a támogatási szerződés megkötésére (EKOP-1.1.3-2008-0001 projektazonosítóval), melynek keretében az Európai Unió és a Magyar Állam a projekt megvalósításához, a szerződés szerint bruttó 1 972 487 310 Ft támogatást nyújt. A projekt eredményeképpen megvalósításra került a földügyi szakág új adatszolgáltatási rendszere, amely biztosítja a leggyakrabban igényelt földügyi adatok széles körben történő elérhetőségét.

A projekt keretében fontos célkitűzésként jelent meg, hogy az elektronikus földhivatali szolgáltatásokat, vagyis a Földhivatal Online-t magánszemélyek is igénybe tudják venni interneten, a kormányzati portálon elérhető központi ügyfélkapun keresztül. Kapcsolódva a kormányzati portál ügyfélkapu szolgáltatásához kialakításra került egy új felhasználóbarát felület. A Központi Ügyfélkapun belépő felhasználók azonosítása után a rendszer lehetőséget ad az adatszolgáltatás típusának kiválasztására, illetve a kérdéses ingatlan keresésére. Az adatszolgáltatási termék letöltése előtt az ügyfél a fizetést az OTP fizetési rendszerén keresztül tudja lebonyolítani.

A felületek kialakítása során törekedtünk a könnyen átlátható és egyszerű használatra.
Az ingatlan azonosítása természetesen helyrajzi szám alapján a leggyorsabb, de a térképi és az ingatlan címe szerinti keresés is megoldott. A cím alapján történő keresés esetleg több ingatlanra is eredményes, ezek a képernyőn listázásra kerülnek.


A TAKARNET24 a következő termékeket szolgáltatja az ügyfelek részére:

  • Tulajdoni lap első része (havonta 20 db ingyenes)
  • E-hiteles tulajdoni lap másolat (teljes, szemle)
  • Nem hiteles tulajdoni lap másolat (teljes, szemle)
  • Térképmásolat (nem hitelesített)
  • Ügyintézési folyamat követése
  • Társasházi információk.