Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) különböző adatgazdák települési és területi (megyei, regionális) statisztikai adatait teszi elérhetővé egy rendszerben, az országostól a települési szintig támogatva a tervezési és értékelési tevékenységeket. Lehetőséget biztosít a társadalom, a gazdaság, az épített, táji és természeti környezet állapotának, területi jellemzőinek megismerésére, változásainak figyelemmel kísérésére. Segítséget nyújt a térségi, települési szinten fejlesztési és rendezési tevékenységet végző területi, ágazati szereplők számára a tervek készítésében, a döntések előkészítésében, továbbá a döntések hatásainak elemzésében és a monitoringhoz kapcsolódó tevékenységek elvégzésében is.

A mindenki számára elérhető nyilvános alkalmazásokkal  a felhasználó egy gombnyomásra generálhat diagramokat és térképeket meghatározott mutatók felhasználásával, amelyek a területegységek idősoros és területi összehasonlítását teszik lehetővé. A regisztrált felhasználóknak ezen felül lehetőségük van például különböző forrásból származó adatokon alapuló, egy-egy térségtípusra és időszakra vonatkozó indikátorok egyéni szempontú képzésére.

A TeIR a létrehozása óta eltelt két évtizedben a területi tervezéssel, értékeléssel, kutatással foglalkozó szakemberek nélkülözhetetlen információbázisává vált. A meghatározó területi folyamatokra reagálva folyamatosan bővülő adattartalommal és funkciókkal támogatja a területfejlesztés, területrendezés szereplőit, a szűkebb szakma mellett információkkal ellátva az egy-egy térség, település iránt érdeklődő nagyközönséget is.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer szolgáltatásai a www.teir.hu címen érhetők el.